Scheuren door de jeugdverkeerstuin

door Margreeth Ernens-Abrahamse

Agent Janse houdt vanuit de verkeerstoren streng toezicht op de verkeersdeelnemertjes. Fotoarchief BN/De Stem/C. de Boer, ZB| Beeldbank Zeeland, recordnr. 147646

In de jaren zestig zag Terneuzen zich als ‘metropool van de streek’. De komst van veel grote bedrijven en een daarmee gepaard gaande groei van de bevolking leidden tot een toenemende verkeersdruk.

De raad van Terneuzen vond dat gevaarlijk voor kinderen en vatte het plan op om een verkeerstuin aan te leggen voor de lagere scholen. Zo konden kinderen op een veilige manier wennen aan het verkeer en kon tevens aan verkeersmentaliteit worden gewerkt. Er werd een lap grond ingericht bij het Zuidersportpark en sponsors zorgden voor fietsen en autootjes.

In het midden stond een verkeerstoren van waaruit hoofdagent A. Janse van de gemeentepolitie de scepter zwaaide.

In april 1965 opende commissaris van de koningin mr J. van Aartsen onder grote belangstelling de jeugdverkeerstuin, de eerste in Zuid-Nederland. Vijfde en zesde klassers kwamen voortaan om de beurt in de tuin oefenen op de verkeersregels. Toen ik in de vijfde klas zat, was het dus vaste prik om regelmatig een uurtje naar de verkeerstuin te gaan.

Netjes in de rij wachten tot het licht op groen springt. Fotoarchief PZC, ZB| Beeldbank Zeeland, recordnr. 157547

Voor de (trap)automobilisten en fietsers bood de tuin in miniformaat echte wegen met verkeerslichten, zebrapaden, fietspaden en een benzinestation. De autootjes waren het populairst en het was een wedstrijd om die te pakken te krijgen. Als je pech had, moest je voor voetganger spelen. Agent Janse hield alles goed in de gaten vanuit zijn verkeerstoren, en als wij een stiekeme wegrace hielden, kwam dat op een heuse boete te staan en een preek van hoe het dan wel moest. Zelfs in de trapauto’s moest je je hand uitsteken als je wilde afslaan, want richtingaanwijzers zaten er niet op. En reken maar dat hij het zag als je iemand sneed of ergens tegen aan botste.

De tuin werd goed bezocht, jaarlijks kwamen er in schoolverband ruim 8000 kinderen uit heel Zeeland.

Agent Janse vertelt een fietser hoe de verkeersregels precies luiden. Fotoarchief BN/De Stem/C. de Boer, ZB| Beeldbank Zeeland, recordnr. 147651

Halverwege de jaren zeventig kwam de klad erin, maar het stichtingsbestuur maakte in mei 1980 bekend dat er na een opknapbeurt een herstart zou komen. Ook een theorieleslokaal voor rijschoolhouders stond in de plannen. Het bedrijfsleven wilde er echter geen geld in steken.

In april 1982 viel uiteindelijk dan het doek voor de jeugdverkeerstuin: verdere exploitatie bleek niet haalbaar.

Jammer, in mijn tijd hadden we er altijd veel plezier. Of ik wat van de lessen leerde, valt te betwijfelen.

Foto boven: Drukte in de verkeerstuin. Fotoarchief BN/De Stem/C. de Boer, ZB| Beeldbank Zeeland, recordnr. 147648

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Margreeth had in ‘Zeeland wordt wakker’:

2 reacties
  • Jan Meeusen
    Geplaatst op 15:13h, 11 december Beantwoorden

    Wat een mooie herinnering 😊

  • Marja Dekker
    Geplaatst op 10:31h, 11 december Beantwoorden

    Hartstikke leuk om dit allemaal weer te zien. Mijn vader legde er zijn hart en ziel in inderdaad. Hij vond het fantastisch om te doen.
    Bedankt hiervoor.
    Groetjes
    Marja Dekker Janse

Geef een reactie