Huisje onder de hamer

THEMAKRANT GELD (editie 24, april 2025)

 

door Peter Verdurmen

Openbare verkopingen, ze worden nog altijd gehouden. De reden is vaak treurigstemmend. Een faillissement of familiale kwestie kan tot gevolg hebben dat alle bezittingen onder de hamer gaan.

In het jaar 1981 overleed in Sint Anna ter Muiden bij Sluis Marie de Rijke. Haar levensverhaal kan een boeiend boek opleveren. De eenzame vrouw, die in 1960 smartengeld ontving vanwege een mislukte operatie, cijferde zich helemaal weg voor haar dieren. Marie de Rijke ving er heel wat op. Het privé-asiel in Sint Anna ter Muiden bood onderdak aan ruim veertig honden, een twintigtal katten en verschillende geiten.

Glanzend

Dagblad De Stem wijdde er na haar heengaan een flink artikel aan. De honden, waaronder bouviers, teckels, herders en een Afghaanse windhond, en katten zagen er glanzend uit, noteerde de verslaggever uit de mond van een professionele dierenbeschermer.

Zelf leefde Marie de Rijke in erbarmelijke omstandigheden. Kinderen had de vrouw niet. Haar huisje aan de Graafjansdijk ging later onder de hamer in een openbare verkoping. De zaal in Sluis zat vol. Dat op dergelijke verkopingen lang niet iedereen meebood zal niemand verbazen.

Buitenkans

In het verre verleden ging soms ook de complete inventaris van een boerderij openbaar in de verkoop. Het was te doen gebruikelijk dat de tractoren en landbouwmachines rond de schuur werden opgesteld. Aan kijkers geen gebrek op zulke koopdagen. Wie weet kon je profiteren van een buitenkans. Die laat je niet schieten, toch?

Foto: Het huisje van Marie de Rijke werd openbaar verkocht. | foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie