Winnaar Frans Bolier gaat met zijn prijs scoren

De gelukkige prijswinnaar: ,,Dit boek zal mijn hele familie leuk vinden!”


Uitgever Frans van de Velde, toevallig ook nog eens voorzitter van Zeeuws Weerzien, vertelt nog maar eens hoe bijzonder de uitgave ‘De laatste boot – Afscheid van de PS’ (door Jan Jansen en Peter Verdurmen) is. Helaas niet meer in de boekhandel verkrijgbaar….

Wat is het toch leuk om iemand een blij gezicht te kunnen bezorgen! Donderdag verrasten wij Frans Bolier uit Zierikzee met de hoofdprijs bij de puzzel in de maart-editie van Zeeuws Weerzien. Die stond in het teken van ‘Varen naar d’n overkant’.

Uitgever Frans van de Velde overhandigde het boek “De laatste boot – Afscheid van de PSD” van Jan Jansen en Peter Verdurmen. Een collectorsitem dat niet meer in de boekhandel verkrijgbaar is en ter beschikking werd gesteld door uitgeverij Den Boer/ De Ruiter.

Een schot in de roos want de goedlachse prijswinnaar kon zich de Zeeuwse veerdiensten nog goed herinneren. Zoals de eerste tocht met zijn ouders op de boot naar Zijpe. En later op reis naar familie in Den Haag. Daar was je toentertijd een halve dag mee kwijt. En ook herinnert hij zich de erwtensoep aan boord: als die al de hele dag had staan pruttelen op het warmhoudplaatje, kreeg je gloeiendhete soep die nog niet was afgekoeld voor je aan de overkant was.

…. maar nu wel in het bezit van Frans Bolier!

En de jongen in Bruinisse verdienden een centje bij door de voorruiten te wassen van de auto’s die overgingen met de boot. Zo werd de overtocht goed benut. Er was vaak mist op de Oosterschelde, en dat maakte het overvaren dan extra spannend. Als de dienst toch uitviel, werd dat op de radio omgeroepen.

Meneer Bolier vindt het heel jammer dat de aanlegplaats van de dienst Kruiningen-Perkpolder er nu verwaarloosd bijligt. ,,Dat waren vroeger toch mooie tochtjes!’’ Hij verwacht bij zijn schoonfamilie te kunnen scoren met het boek, want dat is een sleepbootfamilie. Mooie verhalen over een voorbije tijd…… Geniet van het boek meneer Bolier!

De oplossing van de puzzel was overigens NAVIGATIE.

Deze editie nog even inkijken? Klik hier

Wat weet u er nog van?

Door de coronamaatregelen mogen wij voorlopig geen papieren krant verspreiden. Dit betekent ook dat u even moet wachten op een nieuwe prijspuzzel.
In de tussentijd doen wij een beroep op uw geheugen! In de beeldbank van de Zeeuwse Bibliotheek en het Zeeuws Archief komen foto’s en ansichtkaarten voor waarvan onbekend is wie of wat er op staat. Wekelijks plaatsen wij hier zo’n ‘raadkaart’. Weet u om welke locatie het gaat, wie of wat er op staat en/of wanneer de foto is genomen? Mail uw antwoord naar web@zeeuwsweerzien.nl . Onder de inzenders van bruikbare informatie verloten wij als dank een leuke publicatie over ons mooie Zeeuwse erfgoed, ter beschikking gesteld door de Zeeuwse Bibliotheek. Vermeldt daarom bij uw inzending uw adresgegevens, zodat wij u indien van toepassing het boekje toe kunnen sturen.

Raadfoto 5:

Foto: Beeldbank Zeeland (Klik op deze link om het originele beeld in de Beeldbank te zien)

Van deze foto willen we graag het volgende weten:
1) Straatnaam 2) Plaats

 

Raadfoto 4:

Foto: Beeldbank Zeeland (Klik op deze link om het originele beeld in de Beeldbank te zien)

Van deze foto willen we graag het volgende weten:
1) Vanaf welke plaats/locatie de foto genomen kan zijn, 2) het (geschatte) jaartal, 3) wat dit is voor bouwwerk.

Raadfoto 3:

Foto: Beeldbank Zeeland (Klik op deze link om het originele beeld in de Beeldbank te zien)

Van deze foto willen we graag het volgende weten:
Vanaf welke 1) plaats/locatie de foto genomen kan zijn, 2) naam van dorp of plaats in de verte, 4) kerk, 5) het (geschatte) jaartal.

RAADFOTO 2:

Foto: Beeldbank Zeeland (Klik op deze link om het originele beeld in de Beeldbank te zien)
Over deze ansichtkaart willen we graag het volgende weten:
1) Jaar, 2) plaats, 3) straat, 4) kerk aan de linkerzijde, 5) straatnaam van de straat haaks op deze straat, 5) ‘stand’ van afgebeelde burgers aan de hand van kleding.

 

RAADFOTO 1:

Foto Beeldbank Zeeland (Klik op deze link om het originele beeld in de Beeldbank te zien)
We willen graag het volgende over deze foto weten: 1) jaar, 2) plaats, 3) straat, 4) afgebeelde evenement, 5) wie in de koets worden gereden.

voorkant boek PSD

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 6 (maart 2020)

In iedere editie van Zeeuws Weerzien staat een prijspuzzel, gemaakt door Louis Kesteloo. Wegens de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus kon niet iedereen de papieren krant van maart 2020 bemachtigen. Daarom hebben we puzzel 6 uit deze maart-editie online gezet. De uiterste inzenddatum was 25 mei 2020. En heel veel lezers hebben de puzzel gedownload en gemaakt.

Velen stuurden ons prachtige kaarten, vaak zelfgemaakt, met de oplossing van de prijspuzzel. We hangen ze allemaal op! Maar hoe mooi ook: de redactie is niet te beïnvloeden en laat de trekking graag over aan een onafhankelijk persoon.
Wij danken u voor alle mooie wensen en berichten, wij putten hier veel inspiratie uit. En leuk om te lezen dat veel kleinkinderen de oplossing namens hun opa of oma opsturen. Mooie samenwerking!

De oplossing van puzzel nummer 6 uit de maart-editie van Zeeuws Weerzien is: NAVIGATIE.

Drie winnaars krijgen het boekje ‘Dichter bij Cats – 400 jaar Sinne- en Minnebeelden’ toegestuurd (aangeboden door ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland):
W. Stroo uit Spijkenisse,
F. de Leeuw uit Middelburg
H. Bolleman-Dekker uit Axel.

De felbegeerde HOOFDPRIJS gaat naar F. Bolier in Zierikzee. Het is het boek ‘De laatste boot – Afscheid van de PSD’, geschreven door Jan Jansen en Peter Verdurmen en aangeboden door Uitgeverij Den Boer/De Ruiter. Een collectorsitem, dat niet meer in de boekhandel verkrijgbaar is. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging.

Prijswinnaar puzzel 5 (december 2019)

Ondanks een zetfout, waarvoor onze excuses, hebben velen van u de juiste oplossing van de vorige puzzel gevonden: Winter in Zeeland. Het boek ‘Het hart dier wereld’ is aan de volgende goede inzenders gestuurd: M. van Dongen, Brouwershaven; J. van Hekke, Yerseke; W. Michielsen, Hoek;
Fam. Nijsse-Meertens, Oud-Sabbinge; P. Vuijk, Grijpskerke.

De hoofdprijs, het boek ‘Winter in Zeeland’ van Jan Jansen en Peter Verdurmen, is gewonnen door E. de Deckere in Hulst. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging.