Puzzel mee en win een prijs!

In het septembernummer van Zeeuws Weerzien staat weer een mooie puzzel (18) van Louis Kesteloo. Klik hier om de puzzel te downloaden of klik op het plaatje. Print ‘m uit en maak ‘m samen met anderen. Gezelligheid verzekerd!

Inzenden

Wilt u kans maken op één van de prijzen, stuur uw oplossing dan inclusief uw adresgegevens vóór 13 november 2023 naar puzzel@zeeuwsweerzien.nl of naar: Zeeuws Weerzien, Postbus 33, 4350 AA  Veere.

Prijzen

Onder de goede inzenders verloten wij drie exemplaren van ‘De bakfiets en andere Zeeuwse verhalen’ van Engel Reijnhoudt. Als unieke hoofdprijs kunt u het recent verschenen stripboek ‘Zeeland in de Tweede Wereldoorlog’ winnen, geschreven door Jan Zwemer met tekeningen van Danker Jan Oreel. Alle boeken zijn ter beschikking gesteld door boekhandel/uitgeverij Het Paard van Troje in Goes.

Als kind ervaar je veranderingen heel zorgeloos

Vrijwillig medewerkster Cobi de Lange overhandigt puzzelwinnares Corrie van der Werf-Pankow het boek ‘Zeeland 1950-1975 – Aolles wier anders’ van Wim van Gorsel. | Foto Hanneke de Vroe

Inderdaad, alles werd anders in vijfentwintig jaar tijd. Corrie van der Werf-Pankow weet daarover mee te praten. Zij is winnares van de puzzel in Zeeuws Weerzien nummer 16: het boek ‘Zeeland 1950-1975 – Aolles wier anders’ van Wim van Gorsel. ,,Als kind sta je er niet zo bij stil. Dan ervaar je veranderingen heel zorgeloos’’, zegt ze terugkijkend op die periode.

Corrie werd in 1941 in Zierikzee geboren als zevende telg en zag het gezin daarna met nog een zusje en drie broertjes groeien. Elf kinderen in totaal dus. Ga er maar aan staan in die naoorlogse periode en vervolgens de Watersnoodramp. ,,Van de Bevrijding herinner ik me niet veel meer, maar die tijd rond de Ramp heb ik vooral als spannend ervaren. Wij hoefden niet te evacueren, maar m’n opa en oma woonden een tijdje bij ons in.’’

Altijd werk

Natuurlijk was er altijd werk in zo’n groot gezin. ,,Ondenkbaar dat je thuis zomaar een boekje kon gaan zitten lezen bijvoorbeeld. Als je iets voor jezelf wilde moest je op straat gaan spelen met andere kinderen: ballen, knikkeren, touwtje springen’’, memoreert Corrie.

Haar moeder was vaak tot ’s avonds laat in de weer met wassen en strijken. ,,Geen wasmachine nog. Ik herinner me wel zo’n wringer. Van al dat draaien kreeg je een zere schouder.’’ En hoe zat het met televisie? ,,Nou die kwam pas toen we tweede helft jaren vijftig op Ouwerkerk gingen wonen. Eerst mochten we als kinderen bij Meester Berrevoets, de hoofdonderwijzer, thuis komen kijken. Later kregen we ook thuis een TV.’’

Bang voor telefoon

Corrie’s herinneringen komen in een stroomversnelling. ,,Mijn moeder was in het begin bang van de telefoon. ‘Pakken jullie dat ding maar op’. Nou in die vijfentwintig jaar is er echt heel veel veranderd. De ontsluiting van het eiland en ook voor mezelf: ik trouwde, werd moeder van twee dochters. Terugkijkend besef je dat er zoveel voorzieningen zijn gekomen, waar we het vroeger zonder mee moesten doen.’’

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 17 (juni 2023)


De juiste oplossing was: Concert at Sea Brouwersdam. De volgende goede inzenders krijgen het ‘Album nr 3 van de redacteuren van Zeeuws Weerzien’ thuisgestuurd: Mevr. L. Coppoolse, Breukelen; G. Nijsse, Oud-Sabbinge; J. Verstrynge, Sluis.


De hoofdprijs, het recent verschenen boek ‘De Zeeuwse Rivièra’ staat op veler verlanglijstje. Dank voor alle inzendingen die van heinde en verre kwamen. De winnaar is Kees Flipse uit Vlissingen. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging van het boek door schrijver en fotograaf Kees Bos.

Poster 18 Herfst 2023