Puzzel mee en win een prijs!

In iedere editie van Zeeuws Weerzien staat een prijspuzzel, gemaakt door Louis Kesteloo. Gezellig om samen te maken en u kunt er leuke prijzen mee winnen,

Los de nieuwe prijspuzzel op uit Zeeuws Weerzien van december 2020 en maak kans op die mooie prijzen! Stuur uw oplossing inclusief uw adresgegevens vóór 15 maart 2021 naar Postbus 33, 4350 AA Veere of naar puzzel@zeeuwsweerzien.nl.

Onder de goede inzenders verloten we drie boeken over een Zeeuws thema, ter beschikking gesteld door ZB | Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.

Als unieke hoofdprijs kunt u het boek ‘De wonderdokter’ winnen, ter beschikking gesteld door Uitgeverij Cossee. Samensteller Rinus Spruit komt het persoonlijk aan u overhandigen. Om u alvast een voorproefje te geven staat er in dit nieuwe decembernummer van Zeeuws Weerzien op pagina 5 een fragment uit dit boek.

 

Download hier de puzzel december 2020 en print ‘m uit voor het gemak. De hele krant downloaden kan natuurlijk ook, klik hier.

Winterboekprijs verlaat uitgereikt bij zomerse temperaturen

Co-auteur Peter Verdurmen (links) feliciteert op ‘corona-wijze’ winnaar De Deckere met zijn prijs.


Winnaar De Deckere laat trots zijn prijs zien, het boek ‘Winter in Zeeland’.

Meneer De Deckere uit Hulst won de hoofdprijs bij de puzzel in het decembernummer van Zeeuws Weerzien: de editie vol ijzige verhalen over de barre winter van 1963. Helaas moest de prijsuitreiking worden uitgesteld in verband met de corona maatregelen. Maar nu was het eindelijk zover: bij zeer zomerse buitentemperaturen kreeg de goedlachse winnaar het boek ‘Winter in Zeeland’ overhandigd door co-auteur en fotograaf Peter Verdurmen*. Zelfs met inachtneming van anderhalve meter afstand wisten beide heren er een mooie show van te maken.

De feestelijke overhandiging vond plaats in buurthuis Malpertuus in Clinge, waar de heer De Deckere met mede-bestuursleden van KBO Clinge ‘corona-proof’ vergaderde. Of een poging daartoe deed, want met zoveel mooie herinneringen aan de winter van ’63 verdwenen de agendapunten als sneeuw voor de zon naar de achtergrond. Mooie verhalen kwamen op tafel. Over het veer Kruiningen-Perkpolder dat niet uit kon varen. Zelfs de Maas en het IJsselmeer waren dichtgevroren, wanneer maakte je dat nou mee. Nee, daar zijn de huidige winters maar niks bij. Zoals de prijswinnaar vertelde: ,,Wij mochten destijds van onze vader niet eerder het huis verlaten voordat de hele weg voor het huis vrij van sneeuw was. Dat was even een klus. Sneeuwscheppen hadden we toen nog niet. Het gebeurde met een gewone schop. Maar we wilden wel, anders konden we ‘s avonds niet uit met vrienden en vriendinnetjes.”  Waarop de penningmeester fijntjes opmerkte: ,,Vooral vriendinnetjes…….”.

Met dank voor de warme ontvangst!

* ‘Winter in Zeeland’, geschreven door Jan Jansen met foto’s van Peter Verdurmen, is in 2010 uitgegeven door uitgeverij Den Boer de Ruiter ter gelegenheid van de week van het Zeeuwse boek en inmiddels een echt collectors item.

 


 

Winnaar Frans Bolier gaat met zijn prijs scoren

De gelukkige prijswinnaar: ,,Dit boek zal mijn hele familie leuk vinden!”


Uitgever Frans van de Velde (rechts), toevallig ook nog eens voorzitter van Zeeuws Weerzien, vertelt nog maar eens hoe bijzonder de uitgave ‘De laatste boot – Afscheid van de PSD’ (door Jan Jansen en Peter Verdurmen) is. Helaas niet meer in de boekhandel verkrijgbaar….

Wat is het toch leuk om iemand een blij gezicht te kunnen bezorgen! Donderdag verrasten wij Frans Bolier uit Zierikzee met de hoofdprijs bij de puzzel in de maart-editie van Zeeuws Weerzien. Die stond in het teken van ‘Varen naar d’n overkant’.

Uitgever Frans van de Velde overhandigde het boek “De laatste boot – Afscheid van de PSD” van Jan Jansen en Peter Verdurmen. Een collectorsitem dat niet meer in de boekhandel verkrijgbaar is en ter beschikking werd gesteld door uitgeverij Den Boer/ De Ruiter.

Een schot in de roos want de goedlachse prijswinnaar kon zich de Zeeuwse veerdiensten nog goed herinneren. Zoals de eerste tocht met zijn ouders op de boot naar Zijpe. En later op reis naar familie in Den Haag. Daar was je toentertijd een halve dag mee kwijt. En ook herinnert hij zich de erwtensoep aan boord: als die al de hele dag had staan pruttelen op het warmhoudplaatje, kreeg je gloeiendhete soep die nog niet was afgekoeld voor je aan de overkant was.

…. maar nu wel in het bezit van Frans Bolier!

En de jongen in Bruinisse verdienden een centje bij door de voorruiten te wassen van de auto’s die overgingen met de boot. Zo werd de overtocht goed benut. Er was vaak mist op de Oosterschelde, en dat maakte het overvaren dan extra spannend. Als de dienst toch uitviel, werd dat op de radio omgeroepen.

Meneer Bolier vindt het heel jammer dat de aanlegplaats van de dienst Kruiningen-Perkpolder er nu verwaarloosd bijligt. ,,Dat waren vroeger toch mooie tochtjes!’’ Hij verwacht bij zijn schoonfamilie te kunnen scoren met het boek, want dat is een sleepbootfamilie. Mooie verhalen over een voorbije tijd…… Geniet van het boek meneer Bolier!

De oplossing van de puzzel was overigens NAVIGATIE.

Deze editie nog even inkijken? Klik hier

boek Wonderdokter

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 7 (september 2020)

In iedere editie van Zeeuws Weerzien staat een prijspuzzel, gemaakt door Louis Kesteloo. Wegens de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus kon niet iedereen de papieren krant van september 2020 bemachtigen. Daarom hebben we ook deze puzzel online gezet. De uiterste inzenddatum was 15 november 2020. En heel veel lezers hebben de puzzel gedownload en gemaakt.

Dank voor uw leuke reacties, het ‘Rondje Zeeland’ viel duidelijk in de smaak. De inzendingen bereiken ons vanuit het hele land en zelfs van ver over de grens. Fijn om te weten dat de krant ook wordt gelezen door Zeeuwen die zijn verhuisd, Blijf ons schrijven, we lezen uw post graag.

De oplossing van puzzel nummer 7 uit de september-editie van Zeeuws Weerzien is: WESTERSCHELDETUNNEL.

De hoofdprijs, het boek ‘Betje, de zevende van de kruienier’, geschreven door Bep Mandemaker en Nynke Feenstra, is gewonnen door L. Flipse, Koudekerke.

Extra prijzen!

Als verrassing voor onder de kerstboom verdelen we een aantal extra prijzen. Het boek ‘Het hart dier wereld – een literaire stadswandeling voor Middelburg’ is gestuurd aan de volgende inzenders van een goede oplossing: F. Bertijn, Vlissingen; Fam. Bonouvrie, Hansweert; J. van Haaften, Stavenisse; A. Janse, ’s Gravendeel; L. P, Meijer, Middelburg; M. van Mourik, Herwijnen; M. Roos, Terneuzen; E. van Vlieberghe, Hengstdijk; W. de Vrieze, Noordwelle; N. Zijl, Gapinge.