Puzzel mee en win een prijs!

In het voorjaarsnummer van Zeeuws Weerzien over ZEELAND EN ORANJE staat weer een mooie puzzel (20) van Louis Kesteloo. Klik hier om de puzzel te downloaden of klik op het plaatje. Print ‘m uit en maak ‘m samen met anderen. Gezelligheid verzekerd!

Inzenden

Stuur uw oplossing inclusief uw adresgegevens vóór 1 juni 2024 naar puzzel@zeeuwsweerzien.nl of naar: Zeeuws Weerzien, Postbus 33, 4350 AA  Veere. Onder de goede inzenders verloten wij drie boeken over een Zeeuws thema, ter beschikking gesteld door ZB Bibliotheek van Zeeland.

Hoofdprijs

Als hoofdprijs kunt u de CD ‘Oranje ontmoet Zeeland’ winnen, met unieke beelden van verbondenheid ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van HM koningin Beatrix. De CD is gemaakt in opdracht van Provincie Zeeland met medewerking van o.a. Omroep Zeeland. Redacteur Ans van Nieuwenhuijze verzorgde destijds de tekst en achtergrondmuziek. Zij zal de prijs persoonlijk overhandigen.

Een geschiedenisstripboek voor een echte liefhebber

Illustrator Danker Jan Oreel feliciteert prijswinnaar Adrie Stevense. | foto Hanneke de Vroe

door Margreeth Ernens

Een prachtig stripboek als hoofdprijs van puzzel 18 van Zeeuws Weerzien. Adrie Stevense uit Kapelle is er heel gelukkig mee. De 85-jarige oud-bakker van Schore is niet alleen een verwoed puzzelaar, maar bovendien een geschiedenisliefhebber.

llustrator Danker Jan Oreel kwam Stevense persoonlijk het stripboek ‘Zeeland in de Tweede Wereldoorlog’ overhandigen. Oreel maakte de geschiedenisstrip samen met auteur/historicus Jan Zwemer. In het gezellige appartement dat Adrie Stevense met zijn vrouw Maaike in Kapelle bewoont, zijn veel antieke dingen te zien, zoals de oude weegschaal uit de bakkerij, vintage trommels en oude foto’s. Blikvanger is de foto Het uitgaan der kerk van Schore, met daarop een hele rij kerkgangers in streekdracht. ,,Als je vroeger naar de bioscoop ging en er zat een vrouw in dracht voor je, dan zag je helemaal niks door die kap’’, vertelt Stevense lachend.

Bolussen

Adrie wilde al op zijn twaalfde de bakkerij in, maar zijn ouders vonden dat hij toch eerst naar de mulo moest met daarna een vervolgopleiding. Het bakkersvak bleef trekken en hij is dan ook veertig jaar met veel plezier bakker geweest. ,,Ik stond vooral bekend om de bolussen’’, zegt hij niet zonder trots. Nu hij bakker-af is loopt hij nog steeds graag binnen bij een bakker, het maakt hem niet uit welke, want ‘brood is brood, toch?’

Oreel wijst Stevense verschillende pagina’s in het stripboek aan die over Kapelle en Schore gaan. Tijdens het gesprek maakt Oreel een prachtige tekening van opa Wisse, de man die in het stripboek het verhaal over de oorlog aan zijn kleinkinderen vertelt. ,,Schore is helemaal kapot gebombardeerd’’, vertelt Stevense. ,,Wij zijn geëvacueerd naar Baarland. Bij terugkomst was er helemaal niets meer.’’ Hij verhaalt met verve over de bevrijding van Schore door de Canadezen en hoe de Vlakebrug kapot was geschoten. ,,Die hebben ze gemaakt met bokken van De Schelde.’’ Later leverde hij als bakker brood aan de mannen die aan de Vlakebrug en Vlaketunnel werkten. ,,Er hing daar een prachtige foto van, dus ik vroeg of ik die mocht hebben. Maar nee, dat kon niet. Later werd ik gebeld, dat ik ‘m mocht ophalen. En dus hangt hij nu hier in de gang.’’

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 19 (december 2023)

De juiste oplossing was: Klederdrachtmuseum. Helaas was per abuis een deel van de puzzel niet afgedrukt, waarvoor onze excuses. Daardoor was de puzzel extra lastig te kraken. NIet iedereen had het bij het juiste eind, maar u wist tot hele inventieve oplossingen te komen.

We hebben de vijf hoofdprijzen daarom verloot onder alle inzenders. De ter beschikking gestelde prijzen (een schilderij, drie verschillende boeken over Zeeuwse klederdracht en een borduurpakket) zijn gewonnen door Franki Cap, Kieldrecht (B); M. Janse, Middelburg; M.v.d. Kreeke, Kamperland; mevr. L.J. v.d. Male-van Vossen, Sint-Annaland; Joke Mol, Waarde. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging van de aan u toegekende prijs.

 

 

Poster voorjaar 2024 nr 20 k