Puzzel mee en win een prijs!

In het decembernummer van Zeeuws Weerzien over KLEDERDRACHT staat weer een mooie puzzel (19) van Louis Kesteloo. Klik hier om de puzzel te downloaden of klik op het plaatje. Print ‘m uit en maak ‘m samen met anderen. Gezelligheid verzekerd!

Inzenden

Ter gelegenheid van het 5-jarig jubileum van Zeeuws Weerzien zijn vijf prachtige hoofdprijzen ter beschikking gesteld die worden verloot onder de goede inzenders. Grijp uw kans! Stuur uw oplossing inclusief uw adresgegevens vóór 1 maart 2024 naar puzzel@zeeuwsweerzien.nl of naar: Zeeuws Weerzien, Postbus 33, 4350 AA  Veere.

Prijzen

De vijf hoofdprijzen zijn:

Ingelijst werk 30×25 cm van Thea van Soelen. Het schilderij wordt uitgereikt door de kunstenares.

‘De Zeeuwse Streekdrachten – handboek voor het maken van kleding’ (uitgeverij W-books). Het boek wordt uitgereikt door mede-auteur Jolien Sturm van Mode atelier Jolien.

‘Bèl, bèl! – Zeeuwse streekdrachten in een ander daglicht’. Het boek wordt uitgereikt door auteur Jacques Cats.

Borduurpakket speldenkussen Zeeuwse knoop – ontwerp van Sylvia Van Dam Merrett voor Museum Veere. Het pakket wordt uitgereikt door museumdirecteur Wim Meijer.

‘Ons bin de leste’ (uitgeverij Brave New Books). Portretten van de laatste Walcherse vrouwen in streekdracht. Het boek wordt uitgereikt door auteur Ellen de Vriend.

Hoofdprijs zorgt voor bijzonder Zeeuws Weerzien

Auteur Kees Bos (links) met prijswinnaar Kees Flipse bovenop de duinen bij Dishoek, de plaats waar ook de coverfoto van het boek is gemaakt.

Een boek over de Zeeuwse Rivièra voor een verzamelaar van Zeeuwse boeken. Kees Flipse (61) uit Vlissingen won het boek ‘De Zeeuwse Rivièra  – actueel landschap in een zee van tijd’ als hoofdprijs van de puzzel in Zeeuws Weerzien nummer 17. Schrijver Kees Bos (86) uit Koudekerke overhandigde het boek aan Kees Flipse op een bijzondere plek: de plaats waar ook de coverfoto van zijn prachtige boek is gemaakt, boven op de duinen bij Dishoek waar je een bijzonder uitzicht hebt over de Zeeuwse (Walcherse) Rivièra.

Maar de ontmoeting had nog een bijzonder tintje: Kees Flipse kreeg als student aan de Pedagogische Academie in Middelburg indertijd les van docent Kees Bos. De heren hadden elkaar veertig jaar niet gezien, maar herkenden elkaar onmiddellijk. Bos herinnerde zich Flipse als een begaafde en toegewijde student. Ze delen dezelfde belangstelling voor het landschap en Zeeuwse boeken. Bos heeft vele boeken geschreven, waaronder de bijzondere landschapsatlassen van Walcheren en de Oosterschelde. Flipse is een verwoed verzamelaar van Zeeuwse boeken en had een gidsje van Walcheren uit 1922 bij zich. ,,Vooral die oude boekjes zijn leuk.’’

Grondboringen

Flipse herinnert zich nog goed dat ze met docent Bos op excursies gingen zoals naar Rammekens. Daar moesten de studenten op diverse plekken grondboringen doen, waardoor de verschillen in de grond duidelijk naar voren kwamen. ,,Bos liet ons ook door middel van verschillende kaarten die je op elkaar kon leggen, het verband zien tussen de oude kreekruggen en bewoning. Ja, Bos deed veel aan onderwijsontwikkeling.’’ Flipse bleef na zijn studie het onderwijs trouw en werkt op het Kompas in Oost-Souburg.

Bos, ooit in de journalistiek begonnen, werkte in de onderwijssector tot 1987. Hij woont in Zeeland sinds 1963 en is verknocht aan het Walcherse landschap. ,,Toen de atlassen klaar waren, zocht ik een nieuw onderwerp, want ik heb werk nodig. Dat is de Zeeuwse Rivièra geworden. Nu is dat ook klaar, dus ik denk voorzichtig na over een volgend boek.’’ De Zeeuwse Rivièra beschrijft onder meer de ploegsporen van eeuwen terug die zijn te vinden in de kleibanken aan de kust. ,,De zandsuppleties van de laatste jaren hebben alles bedekt, maar de sporen zijn er nog wel.’’

Als kers op de taart signeerde ‘docent’ Kees met een persoonlijke tekst het boek, uitgegeven door Het Paard van Troje Goes, voor ‘leerling’ Kees. Met een vulpen, want ‘daar gebruik je geen balpen voor’.

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 18 (september 2023)

De juiste oplossing was: De autoloze zondagen. De volgende goede inzenders krijgen het boek ‘De bakfiets en andere verhalen’ door Engel Reinhoudt thuisgestuurd: Mevr. C. Beserman, Bruinisse, mevr. C. Janssens, Hulst, H. Manders, Lamswaarde.

De hoofdprijs, het recent verschenen stripboek ‘Zeeland in de Tweede Wereldoorlog’, is gewonnen door A. Stevense uit Kapelle. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging van het boek door illustrator Danker Jan Oreel. (Alle prijzen zijn ter beschikking gesteld door boekhandel/uitgeverij Het Paard van Troje in Goes).

Poster Winter 2023 k