Puzzel mee en win een prijs!

In het aprilnummer van Zeeuws Weerzien staat weer een mooie puzzel van Louis Kesteloo. Klik hier om de puzzel te downloaden of klik op het plaatje. Print ‘m uit en maak ‘m samen met anderen. Gezelligheid verzekerd!

Inzenden

Wilt u kans maken op één van de prijzen, stuur uw oplossing dan inclusief uw adresgegevens vóór 30 mei 2022 naar puzzel@zeeuwsweerzien.nl of naar: Zeeuws Weerzien, Postbus 33, 4350 AA  Veere.

Prijzen

Onder de goede inzenders verloten wij drie boeken met een Zeeuws thema, ter beschikking gesteld door ZB Bibliotheek van Zeeland. Als unieke hoofdprijs kunt u de CD ‘Liedjes van het Zeeuwse land’ winnen: mooi om naar te luisteren, leuk om mee te zingen!

Ras verzamelaar wint prijspuzzel 10 ‘Aolles wier anders’

Tekst en foto’s Hanneke de Vroe

Toeval bestaat niet… of toch? De hoofdprijs bij puzzel nr 10 uit het themanummer over ‘Verzamelen’ ging naar Jan van der Velde uit Vlissingen. En laat Jan nu een ras verzamelaar zijn. Ooit zei zijn vader tegen hem: ,,Ik heb nooit wat bewaard van voor de oorlog, dat moet jij wel doen om je herinneringen te koesteren.” Vandaar dat Jan alles bewaart van wat hij heeft meegemaakt, vooral als het met sport te maken heeft en dan het liefst met voetbal.

Van jongs af aan trapte hij een balletje, totdat pa verzuchtte: ,,Dat wordt niks met jou, kun je niet beter scheidsrechter worden?” Eerst hield hij het nog even vol bij zijn club (’toentertijd was Vlissingen heel goed’), maar op zijn 17e besloot hij toch te gaan fluiten. Twaalf jaar stond hij in het veld bij de top van de amateurclubs. Hij floot zelfs de wedstrijd PSV tegen het Zeeuws elftal. Inmiddels heeft hij vijf plakboeken vol herinneringen aan deze carrière.

Verdwenen beroep

Maar Jans professionele carrière speelde zich af op een heel ander terrein, namelijk als handzetter bij de PZC. Een vak dat zo in de rubriek ‘verdwenen beroepen’ van Zeeuws Weerzien een plekje kan krijgen. Tot zijn verrassing kon hij daar uitgebreid over praten met Frans van de Velde, zijn voormalige directeur bij PZC en toevallig ook voorzitter van Zeeuws Weerzien. Aan de sterke verhalen te horen waren de heren destijds niet alleen bezig met letters zetten en pagina’s opmaken. Vooral de herinneringen aan het WK schaatsen doen hen weer op het puntje van de stoel zitten. Alle tussentijden moest je zelf bijhouden in tabellen en het klassement moest je zelf berekenen. Dat waren nog eens tijden. Nu wordt ieder detail voor je neus op de buis gepresenteerd.

Aan gespreksstof geen gebrek. Jan zou bijna vergeten waarvoor hij op de koffie was genodigd, namelijk om de hoofdprijs, het boek ‘Aolles wier anders – Zeeland 1950-1975’ overhandigd te krijgen van auteur Wim van Gorsel. Wim werkt momenteel als onderzoeker voor ZB Bibliotheek van Zeeland, waar hij onder meer artikelen schrijft voor Zeeuwse Ankers. Maar ook hij houdt wel van een sportief praatje. Sterker nog: hij schreef recent een boek over de hoogtijdagen van voetbalvereniging Middelburg, die in 1966 voor het eerst landskampioen werd bij de amateurs. Tja, of Vlissinger Jan van der Velde daar ook gefloten heeft…

Auteur Wim van Gorsel (rechts) overhandigt puzzelwinnaar Jan van der Velde het boek ‘Aolles wier anders’. In het midden Zeeuws Weerzienvoorzitter Frans van de Velde.

Prijspuzzel

Prijswinnaars puzzel 11 (december 2021)

De juiste oplossing van de puzzel is: RELIGIE. Het boek ‘Dichter bij Cats – 400 jaar Sinne- en minnebeelden’ (ter beschikking gesteld door ZB Bibliotheek van Zeeland) is aan de volgende goede inzenders gestuurd: Mevr. C.J. Kok-Kauffmann, Veenendaal; S. Louwerse, Serooskerke; Mevr. G.J. Maljaars, Zoutelande.

.

De hoofdprijs, het boek ‘Als een god in Zeeland’, met jeugdherinneringen aan Zeeland van bekende Nederlandse schrijvers, is gewonnen door de heer Saelaert in IJzendijke. Wij nemen contact met u op voor de overhandiging.

Poster k jpg