
Waarom was het loonzakje bruin?
THEMAKRANT GELD (editie 24, april 2025)
Tot de jaren zeventig van de vorige eeuw werden lonen contant uitbetaald. Mensen hadden vaak geen bankrekening voor lopende zaken, hooguit voor hun spaargeld. Maar het gewone geldverkeer verliep met bankbiljetten en munten. Harde pegels, baar geld.
In het loonzakje zat behalve het geld ook een salarisstrook, vaak een reepje papier waarop bruto loon en inhoudingen stonden. Het zakje zelf was meestal bruin. Frans van de Velde, voormalig directeur van de Provinciale Zeeuwse Courant en voorzitter van de stichting Zeeuws Weerzien, weet wel wat van papier. Hij laat weten: ,,Het assortiment verkrijgbare loonzakjes is onveranderd, namelijk in bruin kraft, wit papier en pergamijnpapier. De bruine versie is de goedkoopste en is ondoorzichtig: fijn om de inhoud geheim te houden. Tegenwoordig zijn ze behalve voor het verpakken van kleine producten, zoals munten en postzegels, geliefd als cadeauverpakking voor kleine geschenken.’’
In de loonzakjes van toen zaten soms ook ‘kleine’ bedragen. Ina Walhout-de Meulmeester uit Arnemuiden werkte bij de Raad van Arbeid aan de Spanjaardstraat in Middelburg. Ze stuurde foto’s van loonzakjes en loonstrookjes uit de jaren zestig. In 1962 was haar netto maandinkomen fl. 79,62, drie jaar later fl 216,36.
Geen reacties