02-02-02: hét huwelijk

door Ans van Nieuwenhuijze

Kwart over tien begon in de Beurs van Berlage in Amsterdam de voltrekking van het burgerlijk huwelijk tussen, toen nog, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en mevrouw Máxima Zorreguieta.

En ik was daar bij. Mede, omdat we zo vroeg, 4,45 uur, met de bus uit Middelburg waren vertrokken. Om acht uur waren we al in Amsterdam.

Alle mensen die bij het eerdere kennismakingsbezoek van de Prins en Máxima aan diverse plaatsen in Zeeland betrokken waren geweest, hadden een persoonlijke uitnodiging ontvangen van Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Claus.

Mijn aandeel in dat bezoek was, als medewerker van de provincie, onder leiding van de Rijksvoorlichtingsdienst, de persbegeleiding te verzorgen.

Het publiek bij het burgerlijk huwelijk bestond voornamelijk uit mensen die bij het kennismakingsbezoek in alle provincies hun beste beentje hadden voorgezet.

In de zaal hingen grote televisieschermen om de plechtigheid op de voet en van nog dichterbij te kunnen volgen. Maar helaas, de schermen hingen te laag; de meesten van ons zagen alleen de achterhoofden van andere genodigden.

We zagen de koninklijke familie en het bruidspaar zelfs niet binnenkomen. Dat leidde her en der tot gemopper en er werd zelfs gesuggereerd dat we als zaalvulling dienden.

Wel waren de huwelijksvoltrekking en de toespraak van buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand, burgemeester Job Cohen, goed te verstaan.

Na de plechtigheid in de Beurs konden we in andere ruimten van het gebouw het kerkelijk huwelijk bekijken. Daar hingen de schermen op de goede hoogte en konden we het bruidspaar aanschouwen en natuurlijk hoe de bruid en haar gevolg gekleed waren. Dat laatste bevredigde vooral de nieuwsgierigheid van de vrouwelijke gasten. Ook de rijtoer en de balkonscène waren goed te volgen. En er was voor een prima lunch gezorgd.

De huwelijksdag werd beschenen door een stralend zonnetje en het was lekker om van de Beurs naar de opstapplaats van de bus door de stad te lopen, waar we de inmiddels weer lege gouden koets nog zagen langskomen.

Vijf uur ’s middags waren we weer thuis. Daar bekeken we op video de beelden van het burgerlijk huwelijk.

Foto: In Amsterdam maakten we een Zeeuwse groepsfoto. | foto privéarchief Ans van Nieuwenhuijze

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ans had in Zeeland Wordt Wakker:

Geen reacties

Geef een reactie