Verdriet na de Ramp

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)
door Jopie Meerman

Uiteraard brachten de bezoeken van de leden van het koninklijk huis aan Zeeland altijd veel positiviteit. De foto’s uit de archieven bewijzen dat: vlaggen, vrolijke mensen, vreugde.

Maar af en toe word je geraakt door een foto die veel verdriet laat zien. Zoals de gezichtsuitdrukking van koningin Juliana bij haar bezoek aan Stavenisse. De Watersnood bracht in dat dorp op Tholen veel ellende. Er verdronken daar 177 inwoners. De bewoners die er nog over kunnen vertellen, het worden er steeds minder.

Watersnoodhuis

Naast het veel bekendere Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland is er ook een Watersnoodhuis in Stavenisse. Daar kunnen bezoekers in het informatiecentrum kennismaken met de Ramp, nog steeds met een hoofdletter, met de evacuatie en de wederopbouw. Het centrum is sinds 2015 gevestigd in De Stove, het voormalige raadhuis van Stavenisse.

Er zijn veel publicaties over De Ramp. Deze foto van Juliana haalde een anekdote naar boven bij een zeer betrokken Stavenissenaar: ,,Toen de koningin met de boot door het havenkanaal voer, riep een vrouw vanaf de dijk: Het is toch zo èrrig Majesteit, het is toch zo èrrig! En zo was het.’’

foto: Koningin Juliana op bezoek aan het door de watersnood getroffen eiland Tholen. | Foto: Beeldbank Heemkundige kring Tholen, maker onbekend.

1 Reactie
  • Jopie Meerman - Ottevanger
    Geplaatst op 11:58h, 12 juni Beantwoorden

    De fot0 bij het bovenstaande stukje behoeft een correctie namens mij, Jopie Meerman. Ik gaf aan dat de foto in Stavenisse werd gemaakt, na publicatie in Zeeuws Weerzien bleek echter dat de foto waarschijnlijk bij het bezoek van H.M. aan Kruiningen is gemaakt.
    Excuses daarvoor.

Geef een reactie