Niet iedere dag vers brood
THEMAKRANT WAT SCHAFT DE POT? (editie 26, OKTOBER 2025)
door Johanna Brouwer
Aten wij in de jaren ’50 en ’60 iedere dag vers brood op de boerderij?
Helaas niet. Omdat we drie kilometer buiten de bebouwde kom woonden, zat een dagelijks tochtje naar een bakkerij er niet in. Dus kwam de bakker naar ons toe, twee keer in de week; op dinsdag en op zaterdag.
Bakker Henderikx uit Oost-Souburg had een mooie fietskar met een grote mand aan de voorkant. Op dinsdag haalde hij daar drie broden ‘Zeeuws wit’ uit, en op zaterdag nog eens drie plus een halfje krentenbrood. Niet gesneden natuurlijk, dat deden we zelf op de uitschuifbare broodplank in de keuken. Van het brood dat overbleef werden soms wentelteefjes gebakken, hoewel wij dat niet zo noemden. Dat waren gewoon gebakken boterhammen.
foto: Bakkerskar op de Rouaansekaai in Middelburg, ca. 1956. | Foto ZB/Beeldbank Zeeland, rec. nr.118761



Geen reacties