Film: Afscheid van ‘de boot’ in beeld

Het was een historische datum voor de Zeeuwen: 14 maart 2003, de dag dat de Westerscheldeoeververbinding werd geopend én de dag waarop de Zeeuwse veerboten voor de allerlaatste keer de oversteek over de Westerschelde maakten. Op 15 maart 2003 om 16 uur kwam de Koningin Beatrix Vlissingen binnengevaren. De laatste tocht onder PSD-vlag, een laatste groet van de PSD.

Deze videocompilatie van Sjaak van Loo zit vol impressies van (historisch) nieuws en eigen filmwerk van A. de Jonge en L. Traas. De veerhavens Kruiningen, Perkpolder, Vlissingen, Breskens, de veerpleinen, de afvaarten, interviews aan boord, op de Westerschelde, de Westerscheldetunnel, alles komt aan bod.

De opening door koningin Beatrix van de nieuwe Westerscheldeoeververbinding is feestelijk, maar bij veel mensen overheerst toch wat weemoed omdat ze de boten moeten missen. Nu de tunnel Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland verbindt, zijn de veren Vlissingen-Breskens en Kruiningen-Perkpolder niet langer nodig.

Ook de laatste afvaart op 16 maart van de Prins Willem-Alexander vanaf Kruiningen werd gefilmd: de veerboot krijgt een andere bestemming en gaat niet naar de overkant (Perkpolder) maar richting de Noordzee. We zien dan ook de eerste vaart van het nieuwe fiets-voetveer Vlissingen-Breskens langskomen. Nog even wordt afgemeerd in Vlissingen om de auto’s van de laatste speciale passagiers en de bemanning te lossen. En dat was het dan, de veerboten keren nooit meer terug op de Westerschelde.

In ons Zeeuws Weerzien-themanummer 6 (maart 2020) ‘Naar d’n overkant’ kunt u veel verhalen lezen over ‘de boten’. Klik hier om dit nummer te downloaden.

Klik op het plaatje hieronder om de video te bekijken.

1 Reactie
  • Jan Roose
    Geplaatst op 14:51h, 21 maart Beantwoorden

    Prachtige reportage, heb er met volle teugen van genoten en is en blijft nostalgie zeker voor de zeeuws-vlamingen onder ons

Geef een reactie