Anne Marie bezingt de Ramp zoals haar moeder die beleefde

door Remco van Schellen

Zou het met de Zeeuwse volksaard te maken hebben, dat mensen die de Watersnoodramp meemaakten er nauwelijks over spreken?

Zangeres Anne Marie.

Annemarie Hilbrands denkt het.  Haar moeder maakte de rampnacht mee in Nieuwerkerk. En vertelde er nauwelijks over. Toch heeft Annemarie een lied gemaakt over haar moeders herinneringen: The Sea.

,,Ik denk dat als je songteksten schrijft, je het beste kan schrijven over dingen die je bezighouden. Dan komen de woorden vanzelf”, zegt Annemarie. Ze zingt onder de artiestennaam Anne Marie en is zangpedagoge in Amsterdam. ,,De watersnoodramp was een onderwerp dat altijd aanwezig was in de Zeeuwse familie, maar waar nauwelijks over gesproken werd. In de jaren vijftig was het ook niet vanzelfsprekend dat je over dingen moest praten.”

The Sea is een opvallend lied. Anne Marie zingt heel rustig, hoe het water komt, hoe het water steeds hoger de trap op komt, en dat er meubels tegen het plafond beuken. In haar rustige stem hoor je tegelijk de paniek die er geweest moet zijn in die nacht.

,,Ze woonden in een huis aan de Weststraat. In Nieuwerkerk waren hoogteverschillen en hun huis stond net iets hoger in de straat, en dat heeft hen uiteindelijk gered. Ze hebben zich schuilgehouden op zolder. Mijn moeder vertelde me dat haar broer elke keer naar beneden liep en zag dat het water weer een traptrede hoger was. Toen is waarschijnlijk op een andere plek een dijk doorgebroken, want het hield op met stijgen.”

Waarom heeft Anne Marie er een lied over gemaakt? ,,Ook al vertelde mijn moeder er niet vaak over, het was wel een aangrijpende ervaring. Vlak voor haar overlijden heb ik er nog eens naar gevraagd. Het was een vrouw van weinig woorden, maar ik ontdekte dat als je het echt aan haar vroeg, ze wel antwoord gaf.”

En zo vertelde haar moeder dat het een gruwelijke nacht was, door getuige te zijn van wat er gebeurde met buren en mensen die ze kenden. ,,Mijn moeder heeft kort voor haar dood het lied nog gehoord. Ze zei: ‘ja, zo was het’.”

Beluister de podcast van het gesprek dat Remco met Anne Marie had over de Rampnacht:

Klik hier om het lied The Sea te horen van Anne Marie.

Foto: Februari 1953: Het huis aan de Weststraat, waar de moeder van Anne Marie de Rampnacht meemaakte. | foto collectie Annemarie Hilbrands

Geen reacties

Geef een reactie