Avontuur in het hertenkamp

THEMAKRANT SPELEN (editie 12, JUNI 2022)

 

door Jan van Damme

Het bos lag als een eiland in een zee van zware klei. Een bult in het vlakke land, met bomen die op heuveltjes waren gezet. Voor ons jonge Groenaars was het een woud vol avonturen.

Wisten wij veel dat het een erfenis was uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitse bezetters besloten in 1942 net ten noordwesten van Groede een bunkerparkje te bouwen, een stuk of elf betonnen kolossen in totaal. Ze noemden het Stützpunkt Groede. Na de oorlog werden de bunkers grotendeels onder de grond gewerkt. Het Stützpunkt werd een hertenkamp, een attractie die ook mensen van Walcheren en Zuid-Beveland trok.

Het zal 1964 geweest zijn, of een jaar later. Thuis hadden we net televisie. Ik raakte helemaal in de ban van Ivanhoe, de ridder die met gepluimde helm iedere schurk en bandiet de baas kon. Ik wás Ivanhoe. Met mijn houten zwaard trok ik naar het hertenkamp waar heel wat schorremorrie in de ketens moest worden geslagen. Mijn favoriete bunker lag aan de westkant van het park. Het wandelpad liep er omhoog. Op het hoogste punt kon je gemakkelijk op het dak van het verdedigingswerk klimmen. Lang niet iedereen kende die sluiproute. Als ridder kon ik er de omgeving overzien en aanvallers op afstand houden.

Niet onder de indruk

‘Ivanhóeóeóeóe’. Onder mijn voeten was de stal van de herten. Ze waren niet onder de indruk van mijn strijdkreet. Dat was ook niet nodig. De gemeentewerkman die de dieren kwam voeren gebaarde ook al van niks. ‘Ivanhóeóeóeóe’. Mijn zwaard lag werkloos op de dakrand. Als je op je rug lag zag je door de bladeren van overhangende takken de blauwe lucht. Eigenlijk vond ik het veel leuker om op mijn gemakje een beetje naar het rondscharrelen van de herten te kijken. Alle boeven konden wel tot morgen wachten.

Speelpark

De afgelopen jaren ben ik nog wel eens naar het hertenkamp gefietst. Je mag het geen kamp meer noemen, dat woord herinnert te veel aan de oorlog. De bunkers zijn uitgegraven, er zijn trappen en klimbruggen aangelegd zodat je er makkelijk op kunt klimmen. Groede Podium is een prachtig speelpark geworden. Met bunkers die kinderen, ouders en opa’s en oma’s vrolijk verwelkomen. Wie had dat ooit kunnen denken. Maar zo avontuurlijk als toen, nee, dat zal het nooit meer worden.

Foto: Onvervaard gaan wij te paard met Ivanhoe (promotiefoto) Ivanhoe bij de bunker bij Groede. | fotoarchief Jan van Damme

 

Geen reacties

Geef een reactie