Beatmis klinkt door in The White Group

THEMAKRANT GELOOF EN ONGELOOF (editie 11, december 2021)

 

door Peter Verdurmen

De sixties. Alles veranderde. Lang haar, de minirok, de muziek. De kerk meanderde mee op de tijdgeest. Beatmissen. Een poging om de jeugd binnenboord te houden. De kerk swingde. Eventjes dan. Songs met een boodschap waren favoriet op de setlist.

The White Group, een hechte vriendengroep uit Breskens, opgericht in 1979, zet die traditie voort. Ze ‘doen’, op een uitstapje op de kerstmarkt na, enkel optredens in de kerk. De band luistert vooral katholieke erediensten op, maar ook in protestantse kringen is hij zeker geen onbekende, en dat in heel Zeeland.

Optreden doen ze nog maar mondjesmaat. Het aantal diensten is schrikbarend teruggelopen, constateert Ina de Winter. ,,Er zijn tijden geweest dat we om de twee weken in een kerk speelden, maar die liggen ver achter ons.’’

Ze zijn met z’n vieren. Johan de Boer (gitaar en zang), Carin Hamelijnck (toetsen en zang), Rick Hamelijnck, de man van Carin (hij speelt bas) en Tineke van ’t Westeinde (zang). Ina de Winter zit achter de knoppen; Riet de Boer verzorgt op de achtergrond het nodige regelwerk.

Zonder drummer

In 2018 overleed hun drummer, Jan de Winter, de man van Ina. Daarmee verloor de ritmesectie zijn stuwende motor. Jan is onvervangbaar, oordeelden de overgebleven White Group-leden. De band treedt nu op zonder drummer.

Omer Gielliet uit Breskens, een katholieke zielenherder die mensen kon inspireren, was hun grootste fan. The White Group speelde ontelbare keren in het intieme kerkje van de vrijzinnige pastor. Het kerkje had een fijne akoestiek. Was dat maar overal. Hoe hoger de kerk, hoe meer het galmt, aldus Ina.

De repertoirekeuze veranderde met de tijd. Er zit meer Nederlands in. Nu wordt ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij gespeeld. Ook Marco Borsato’s ‘De Speeltuin’ past goed in diensten. Sommige  Engelstalige nummers lenen zich voor een hertaling.

Goede doelen

The White Group vraagt een bedragje per optreden. Het geld gaat naar verschillende goede doelen, waaronder een tehuis in India. Ina de Winter: ,,We willen de wereld graag een stukje beter maken’’

In de kerk is het niet gebruikelijk dat er na elk nummer wordt geklapt. Niet erg: The White Group-leden weten dat ze gewaardeerd worden. ,,Konden jullie hier maar elke week spelen’’, zei een mevrouw eens tegen Ina.

Foto: Een optreden in de kerk. | fotoarchief The White Group.

1 Reactie
  • Irma Nietveld, geestelijk verzorger ZorgSaam
    Geplaatst op 16:47h, 27 september Beantwoorden

    Beste leden van de White Group,

    Namens de spelers die jaarlijks het kerstverhaal opvoeren in WZC Stelle in Oostburg wil ik vragen of jullie ons dit jaar de muzikale omlijsting zouden kunnen verzorgen . Het kerstverhaal wordt voorgelezen door een verteller, terwijl personeel en vrijwilligers van ZorgSaam Stelle het uitbeelden. Dit wordt afgewisseld met muziek. Voorgaande jaren nam een ouderenkoor dit op zich, maar helaas is dit koor gestopt.

Geef een reactie