Bescheiden meisje blij met haar stepje

THEMAKRANT SPELEN (editie 13, JUNI 2022)

 

door Ali Pankow

Spelletjes van vroeger? Joke Vermeulen-Paauwe (80) uit Zierikzee moet even nadenken. Ze herinnert zich zo’n houten tol die je met een touwtje aan een stokje steeds een klap moest geven. Dan veert ze op en zegt: ,,O, ja, ik had een stepje en daar was ik best blij mee.’’

,,Maar om daar nou een verhaal over te schrijven?’’, klinkt het verbaasd. Joke was en is nog steeds bescheiden. ,,We woonden toen aan de rand van Vlissingen, een simpele woonwijk die niet meer bestaat. Eerst heette het de Goudsbloemlaan en later de Beatrixlaan. Daar stonden huisjes voor werknemers van De Schelde. Mijn vader werkte daar als bankwerker. Voor ons als kinderen was daar veel ruimte om te spelen, weinig verkeer. Het was kort na de oorlog, 1947 of zo. Ik was amper vierenhalf en toen kreeg ik dat stepje. Dat zal tweedehands geweest zijn hoor en ik weet niet meer waarom ik dat nou kreeg?’’, vertelt Joke speurend in haar herinneringen.

Toon

Ze weet wel dat de step luchtbanden had en dat stepte lekker weg. ,,Mijn neefje Toon Duvekot, een half jaar jonger dan ik, woonde twee huisjes verder en hij had net zo’n stepje. Kijk maar’’, zegt ze verwijzend naar een oude foto waarop zijzelf en haar neefje trots poseren naast hun stepjes. ,,Ik speelde vaak met Toon en wat andere kinderen uit de buurt. Ik had een zus Lien, die was dertien jaar ouder dan ik. Zij was meer een jonge moeder voor me, naast onze eigen moeder natuurlijk.’’

Joke verwijst naar de foto: ,,Kijk daar op de achtergrond zie je nog een deel van een bunker. Daar zetten we onze steppen weleens tegenaan en dan gingen we een stukje naar binnen. Vies en smerig daar natuurlijk.’’

Kaarten

Op de step naar de kleuterschool in de Glacisstraat zat er niet in. ,,Nee, daar moesten we lopend naar toe, maar op het schoolplein kon je ook leuk spelen hoor. Met een diabolo en met drie ballen tegen de muur. Dat kon ik aardig’’, memoreert Joke. Ze wil graag nog laten weten dat ze als kind ook kaarten erg leuk vond. ,,Canasta bijvoorbeeld. Dat heb ik ook mijn kleinkinderen geleerd en die spelen dat nog steeds.’’

Foto: Joke en haar neefje Toon Duvekot. | fotoarchief Joke Vermeulen

1 Reactie
  • Ron Thiry
    Geplaatst op 12:21h, 12 september Beantwoorden

    Zo kunnen simpele, maar historie schrijvende en daarmee in zeker opzicht, voor velen – vooral ouderen – herkenbare en ontroerende feitjes, zonder veel opsmuk, maar met duidelijk gevoel, door Ali Pankow genoteerd als zodanig van toegevoegde waarde zijn.

Geef een reactie