Bloeddonor

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)
door Adrie van den Broeke, Middelburg

Oktober 1973: oorlog tussen Israël en Arabië. Arabische staten boycotten de uitvoer van olie naar Nederland.

Het toenmalige kabinet, onder leiding van minister-president Joop den Uyl gaat direct bezuinigen. Het verbod om op zondag met de auto te rijden is een van de maatregelen. Ik woonde destijds in Sint-Laurens in de Van Cittersstraat. Op de tweede autoloze zondag ging daar de telefoon.

,,Goedemiddag u spreekt met Gasthuis Middelburg (toen het ziekenhuis aan het Noordpoortplein). Kunt u onmiddellijk bloed komen geven, want er is een resus-baby geboren en er is een operatie aan de gang wegens een maagbloeding. We hebben direct een aantal eenheden bloed nodig. Bloedgroep O negatief.’’

Als donor van de toenmalige bloedbank Walcheren zei ik dat ik kon komen, maar niet zo snel, want ik mocht niet met de auto. Ik kreeg als antwoord: ,,Dat is geen probleem, ze komen u direct ophalen.’’

Enkele minuten later kwam politie met zwaailicht en sirene de Van Cittersstraat inrijden. Nagekeken door vele dorpsgenoten ging ik met de politie mee richting ziekenhuis. Dit baarde nogal opzien op de normaal zo stille zondagmiddag in Sint-Laurens. De rit ging snel over de oude Noordweg en Noordsingel naar het Gasthuis. Met zes andere donoren heb ik bloed afgegeven. Na een flinke kop soep en koffie werden we allemaal weer keurig naar huis gebracht. De rust was weer teruggekeerd op ’t durp.

Op maandag werden er veel vragen gesteld over wat er toch wel aan de hand was geweest op het dorp. Een leuke en spannende herinnering aan vervelende periode zonder auto.

Geen reacties

Geef een reactie