Brei een buideltasje van restjes!

THEMAKRANT VERZAMELEN (editie 10, september 2021)

 

Sparen en verzamelen, wie deed het niet als kind? Knikkers, postzegels, sigarenbandjes, speldjes, suikerzakjes of luciferdoosjes. Of wat meer recent voetbalplaatjes, flippo’s en Pokémon-kaarten.

Al die verzamelingen bewaarde je zorgvuldig in dat bijzondere doosje, blikje, album of zakje. Eindeloos werd er onderling geruild en gezocht naar net die éne, die je nog niet had.

Maar niet alleen kinderen spaarden en verzamelden. Ook moeder spaarde. Zij spaarde heel andere zaken. En nee, zij spaarde niet voor haar plezier, maar voor haar was sparen pure noodzaak. Telkens wanneer moeder namelijk iets gebreid, genaaid of versteld had, bewaarde ze de restjes. Kleine bolletjes garen en snippertjes stof verdwenen in een rieten mandje, losse knopen in een blik. Net zo lang totdat zij genoeg verzameld had om van ál die kleine beetjes weer wat nieuws te kunnen maken. Met de restjes wol breide ze een sjaal, een dekentje of poppenkleertjes, en snippertjes stof werden een lappendekentje, gymtas of knikkerzak.

Het patroon voor dit schattige buideltasje (met het breimotiefje van een Arnemuidse visserstrui erin verwerkt) is heel leuk om te breien van zo’n restje wol. Het patroon kunt u hier downloaden: Patroon buideltasje voor Zeeuws Weerzien

U kunt er natuurlijk ook een kleine verzameling in bewaren! Het patroon is voor de gevorderde breister.

Heeft u geen restjes? www.blij-dat-ik-brei.nl heeft een enorme collectie geschikte garens! Dit patroon is aangeboden door Stichting Zeeuwse Visserstruien.

3 reacties
 • Marga Boot
  Geplaatst op 19:56h, 16 oktober Beantwoorden

  Heel erg leuk! Bedankt voor dit patroon.

 • Margreeth Ernens
  Geplaatst op 14:18h, 16 oktober Beantwoorden

  Gewoon proberen en anders kunt u contact opnemen met Zeeuwse visserstruien.

 • Karina Molema
  Geplaatst op 10:41h, 16 oktober Beantwoorden

  Wat mooi, maar is dit patroon ook beschikbaar voor breisters zoals ik , die het breien op 4 naalden of met een rondbreinaald niet onder de knie krijgen en dus met 2 naalden blijven breien.

Geef een reactie