Dankzij trucje toch een grenzeloze liefde

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)

 

door Francine Dhondt-Rys

Terugdenken aan de verkeringstijd van mijn man en mij, is ook terugdenken aan de tijd van de autoloze zondagen. Ik woonde toen over de grens in het Belgische Maldegem en Roger woonde in het Nederlandse Aardenburg.

Voor ons stelde de grens niets voor, we reden er met auto of fiets gewoon over en gingen naar het zwembad of winkelen in een van beide landen. Dat veranderde toen de autoloze zondagen werden ingevoerd. De datums daarvan vielen niet gelijk in België en Nederland.

Auto-fiets

Dat was niet handig, maar we hadden er wat op gevonden. Wanneer Roger met zijn auto wel de weg op mocht, reed ik met de fiets net over de grens, wachtte daar op hem in het eerste cafeetje dat ik tegenkwam en maakte een praatje met de eigenaresse tot hij kwam opdagen. En dan konden we samen met de auto uitgaan. Naar Aardenburg en verder. De fiets mocht blijven staan tot ik terug kwam.

Het gebeurde ook wel dat Roger met de fiets in Maldegem aan kwam rijden, maar niet zo vaak, want het was winter. Een keer ging hij wel de grens over met de auto. Hij wist niet goed of het in België nu wel of niet autoloos was die dag. Net over de grens op de brug stond een politieauto, die hem volgde totdat hij ons erf opdraaide. De agenten keken wel, maar lieten hem met rust.

Corona

Toen in coronatijd de grenzen echt dicht gingen, heb ik er nog vaak aan teruggedacht. Dit was pas echt een obstakel voor liefde over de grens.

Foto: Francine en Roger in het uitgaansleven. | Archief Francine Dhondt-Rys

Geen reacties

Geef een reactie