De klarinet van m’n vader

THEMAKRANT MUZIEK (editie 12, APRIL 2022)

 

door Ans van Nieuwenhuijze

Mijn vader speelde tot kort voor en in de Tweede Wereldoorlog klarinet in de harmonie Nut en Uitspanning in Zonnemaire op Schouwen-Duiveland.

Het gezelschap, dat toen nog geen uniformen droeg, speelde al lopend door de straten van het dorp en gaf concerten op de muziektent op de hoek van de Zuidweg, het Breeveld en de Oostweg.

Het getekende portret moet omstreeks 1943 zijn gemaakt, wat ik kan afleiden uit de verlovingsring aan zijn linkerhand. Ik denk dat het portret tijdens een repetitie is gemaakt. 5 mei 1943 trouwden mijn ouders en na aanvankelijk ingewoond te hebben bij zijn ouders in Zonnemaire, verhuisden ze naar Brouwershaven.

Dat was meteen het einde van de muzikale carrière van mijn vader. Brouwershaven had geen harmonie, maar een fanfare (Apollo) en daar zijn houtblazers niet welkom. Wel heeft hij zijn klarinet nog lang gehouden en speelde hij thuis nog wel eens voor zijn plezier. Van die huisconcertjes heb ik er diverse meegemaakt.

Illustrie boven: Het getekende portret van Jan van Nieuwenhuijze, de vader van Ans.

Geen reacties

Geef een reactie