De Kraayert gaat los op oude liedjes en foto’s

Zeeuws Weerzien-redacteuren Margreeth Ernens en Willem Staat waren vrijdagmiddag te gast in Zorgcentrum De Kraayert in Lewedorp voor een voorleessessie. Het was daar volle bak in het Grand Café met ruim 25 belangstellenden.

Willem Staat vertelt het verhaal van Opoe Sloe, Lina die op haar boers een pronte dame was.

Willem trapte af met het verhaal over Opoe Sloe, Lina, die op haar boers een pronte dame was. Dat leverde wederom leuke reacties op. Zo staat er in het verhaal dat ‘Stropievet’ gemaakt werd van reuzel en stroop. Nou, zo vertelde een van de aanwezigen, dat klopt dus niet. Stropievet werd gemaakt van het vet van uitgebakken spek, met daarbij stroop. Er kwam echt geen reuzel aan te pas, zo werd ons verzekerd.

Meezingen

Daarna ging de hele zaal los op de verschillende liedjes, waarvan de video’s op de website staan bij het verhaal ‘Een karretje op de zandweg reed’. Menigeen zong uit volle borst mee met André van Duins ‘Kom mee naar buiten allemaal, dan zoeken wij de wielewaal’. Maar ook ‘Het karretje op de zandweg’ , ‘Waar de blanke top der duinen’, ‘Langs Berg en Dal’ en ‘In t groene dal, in ’t Stille Dal’ sloegen aan.

Lekkere bolussen

We gingen de koffiepauze in met ‘M’n ouwe opa’ met beelden van Ja zuster, nee zuster. Tijdens de koffiepauze, waarin heerlijke Zeeuwse bolussen werden geserveerd en chocolade Zeeuwse knopjes, konden de aanwezigen verzoeknummers opgeven. Een van de dames vertelde en passant dat ze al die liedjes vroeger met heel de familie zong tijdens het druivenkrenten. Eigenlijk zong heel Lewedorp tijdens dat karweitje. ,,En dat was heel vrolijk en gezellig!’’

Verzoeknummers

De aanwezigen konden meezingen met de Zangeres Zonder Naam.

Het verzoeknummer waarom van verschillende kanten werd gevraagd was ‘Achter in het stille klooster’. Via YouTube vonden we een versie van de Zangeres Zonder Naam en opnieuw werd er flink meegezongen. Natuurlijk ontbrak ook ‘De Klok van Arnemuiden’ niet.

Foto’s kijken

Na de pauze liet Willem verschillende foto’s van Lewedorp, Borssele, Heinkenszand, ’s Heerenhoek, Ovezande en Kwadendamme zien. Verluchtigd met oude foto’s van dorpelingen leverde dat veel herkenning op. ,,O ja, dat was….’’

De oude foto’s van vroeger, met veel klederdracht en bekende mensen en plekjes, werden zeer gewaardeerd.

De vrolijke en gezellige middag werd afgesloten met ‘Daar komt Swiebertje’, een gouwe ouwe, die iedereen kende. We werden van verschillende kanten gevraagd om nog eens terug te komen, een verzoek waar we graag aan voldoen!

Geen reacties

Geef een reactie