De Kraayert klapt lustig mee met de Radetzkymars

LEWEDORP – Wie kent de Radetzkymars niet? De bewoners van zorgcentrum De Kraayert in Lewedorp in elk geval wel, want ze klapten lustig mee, als de dirigent via het grote scherm dat aangaf. Dat was een van de vele muzikale intermezzo’s die vrijdagmiddag in het Grand Café waren te beleven. Het Zeeuws Weerzien-leesteam Margreeth Ernens en Willem Staat bracht er weer een bezoek om een gezellige middag vol herinneringen te verzorgen.

Veel bewoners kenden hen nog van de vorige keer en de zaal zat dan ook vol met het maximaal toegestane aantal gasten (35). Zodoende werden familie en dorpsgenoten dit keer niet toegelaten. Om in de stemming te komen werd een potpourri aan oude kinderliedjes met beelden van vroeger op het scherm getoond.

Willem begon met een foto van de paus, die jaarlijks bedankt voor de (Nederlandse) bloemen. Het was een mooie opmaat om een praatje te houden over hoe de verhoudingen in de maatschappij vroeger waren: er bestond nog een enorme kloof tussen de verschillende geloven. Dat was ook het thema van het jongste nummer van herinneringskrant Zeeuws Weerzien: Geloof en Ongeloof. Die enorme geloofskloof gold niet alleen als er werd getrouwd, er waren ook regels voor middenstanders: wie gunde je je klandizie. Er werd daarbij overigens niet alleen gekeken naar kerkelijke achtergrond, maar ook hoe je elkaar als middenstand in leven hield, zo vertelde Margreeth.

Steeds waren er op het grote scherm foto’s en filmpjes te zien hoe het er vroeger aan toe ging, al gooide de storm wat roet in het eten omdat er geen screen voor de ramen kon zakken en de beelden wat licht bleven. Natuurlijk werden de bewoners weer getrakteerd op een aantal liedjes uit de oude doos, waarbij ook verzoeknummers aan bod kwamen als Knaapje zag een roosje staan, Naar de speeltuin, Klomp met een zeiltje en Omaatje lief. Er werd besloten met Dikkertje Dap, dat iedereen vrolijk meezong.

foto’s: Margreeth Ernens

Willem vertelt over de geloofskloven in de maatschappij van weleer.

Geen reacties

Geef een reactie