De Markiezin en ik

door Peter Blom

Uit mijn vorige column mag duidelijk zijn dat de liefde voor het Huis van Oranje-Nassau groot is. De ontmoeting met koningin Beatrix op vrijdag 10 juni 2005 staat dan ook in mijn geheugen gegrift.

In dat jaar zat Beatrix 25 jaar op de troon. De jubilerende vorstin zou iedere provincie aandoen om zich onder het volk te begeven.  Een soort Koninginnedag maar dan twaalf keer en net iets anders. Er werden plaatsen geselecteerd waar in datzelfde jaar ook iets feestelijks zou gebeuren en in Zeeland viel de eer te beurt aan de steden Veere en Goes.

Veere vierde dat het 450 jaar markizaat was. In 1555 had keizer Karel V de heer van Veere, Maximiliaan van Bourgondië, de titel markies van Veere gegeven en zijn bezit op Walcheren tot markizaat verheven. In 1581 kocht Willem van Oranje het markizaat en hij en zijn opvolgers – dus ook koningin Beatrix – mochten zich na hun inhuldiging markies of markiezin van Veere noemen.

De Veerse beker van Maximiliaan .

Mijn taak als archivaris was om aan het bezoek een historisch tintje te geven. Vanzelfsprekend moest de majesteit uit de beker van Maximiliaan drinken. De traditie wil dat als onze vorst of vorstin in Veere langskomt, uit deze volgeschonken historische beker een heildronk wordt genomen. Ik had de beker speciaal laten poetsen en twee flessen chablis thuis in de koelkast gezet. De koningin houdt namelijk van een glimmende beker met koude witte wijn.

In de vergulde kop gaat net anderhalve liter en deze had ik tot aan de rand gevuld. Zo hoefde ze maar een teugje te nemen dacht ik, maar de beker bleek topzwaar te zijn en het ging net goed.

Daarna mocht ik haar een expositie over het Veerse Meer laten zien en zongen we samen het lied van Jaap Visser over de teloorgang van het Veerse Gat. Met een salonboot voeren we naar de haven van Wolphaartsdijk en met een noodgang in een bus over smalle dijken naar het 600-jarige Goes. Op een lege Grote Markt proefden we Zeeuwse hapjes. Het volk stond achter de dranghekken te zwaaien.

Foto boven: Koningin Beatrix en burgemeester Adrie de Bruijn van Veere tijdens deze feestelijke dag. | foto archief Peter Blom

Beluister de podcast die Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte met Peter over deze beroemde Veerse beker!

1 Reactie
  • Eugène
    Geplaatst op 08:40h, 13 augustus Beantwoorden

    Leuk om te lezen dat de koningin zo lang in Veere is geweest. Ik kan me dat nog goed herinneren dat ze alle provincies langs ging. Als ze nou ook markiezin van Dronten was geweest had ik haar in 2005 ook kunnen ontmoeten. We hebben hier alleen geen gouden beker dus had ze witte wijn uit een melkemmer moeten drinken haha

Geef een reactie