De Oranje Stip

door Frans van de Velde

De vlag in top, pannenbier, feest! Het is maart 1961, het gebouw staat in een groot, vlak gebied, helemaal alleen.

Over het weggetje, erachter, naar rechts werd het bouwmateriaal aangevoerd. Maar dat niet alleen: we zien een hekwerk met rietmatten en de vage contouren van, jawel: een tennisbaan.

Hier werd tennispark Zwanenburg aangelegd, in Vlissingen, vlak achter de duinen. Met vier gravelbanen, want tennis was in opkomst. Ook in Vlissingen. Tennisclub DOS speelde al jaren op De Nolle, naast de camping onderaan het begin van de Boulevard, als nieuwkomer samen met de oudste club Racket en Tennisclub De Schelde. Het was er dringen geblazen want dat park had maar vijf banen. Die werden in een schema ingezet: het was er altijd druk.

Tennis was nog een elitesport, ook omdat materialen als tennisrackets en -schoenen schaars en duur waren. Gelukkig zorgde de club voor de ballen en om die op dat ene park uit elkaar te houden kregen die van DOS een oranje stip.

Of het verhaal dat de club ontstaan is uit De Oranje School juist is weet ik niet, wel dat in 1947 bij de (her)oprichting de naam De Oranje Stip is gekozen.

Mijn vader was fanatiek tennisser en ik was als jongetje altijd op het park te vinden en mocht vaak als ballenjongen bij de zondagse competitiewedstrijden op de baan rondlopen. Ik volgde de aanleg van ‘Zwanenburg’, eigendom van de speciale stichting waarvan mijn vader mede-oprichter was, en was dolblij toen ik al op mijn achtste lid mocht worden. In 1961 op het gloednieuwe, eigen park, met ballen zonder stip.

Het is DOS goed vergaan. Ze speelden in de mixedcompetitie in de top van Zeeland en ik mocht mee naar Animo in Terneuzen (waar mijn vader strijd leverde tegen Co Jurry bestreedt en ik een jaartje of zeven later tegen zijn zoon Jan kampte in de jeugdcompetitie), naar Middelburg, Goes en ook Olympia in Bergen op Zoom. De club had dus ook goed het meer gebruikelijke Door Overwinning Sterk kunnen heten.

Een maand geleden werd ik tijdens ons vaste vrijdagmiddagdubbel door de clubvoorzitter verrast met de uitreiking van een oorkonde voor 60 jaar lidmaatschap. Op de tennisbaan uit 1961, op een park dat nu middenin het fraaie Nollebos ligt. Heerlijk om hier nog te spelen en heerlijk even terug te kijken.

Foto boven: 1961: De vlag in top als het hoogste punt is bereikt bij het in aanbouw zijnde nieuwe gebouw van tennisclub DOS op het Zwanenburgpark. foto: fotoarchief PZC/Beeldbank Zeeland recordnummer 130350

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Frans had in Zeeland Wordt Wakker:

Het tennispark Zwanenburg middenin de bebossing. Door het grote windscherm zijn de eerste vier banen en helaas ook het clubhuis vanaf de nieuwe zeedijk niet te zien.

Geen reacties

Geef een reactie