De Schicht won altijd

door Peter Verdurmen

Het is een goede gewoonte op menig basisschool. In één van de laatste schoolweken wordt met de klas, meestal fietsen ook enkele ouders mee, de weg naar de middelbare school verkend.

Zo’n praktijkles was voor ons ook zeker niet verkeerd geweest. Tussen IJzendijke en Oostburg waren verschillende gevaarlijke punten. Kruispunt Parkzicht, richting Waterlandkerkje, kon je beslist niet ‘blind’ oversteken, het verkeer raasde soms de veters uit je schoenen.  Vooral ’s winters als het nog donker was of bij mist, was het zaak goed uit je doppen te kijken om heelhuids de overkant te bereiken. Er lag gelukkig wel al een fietspad. Bij de Blontrok-kreek moesten we opnieuw de weg over.
Vaak vertrokken we samen, rond half acht was het verzamelen geblazen op de Markt. Het heeft voordelen, het is gezellig en bij tegenwind kun je een waaier vormen. Het was altijd wel opletten. Wanneer je niet voldoende afstand hield lag een val op de loer.

Op de terugweg, bij het bord van IJzendijke, werd er altijd gesprint. In de brede Oranjestraat, er lag nog geen fietspad, hadden we alle ruimte om lekker door te trappen.
Toine van den Bunder was meestal de afgetekende winnaar. Later zou hij in kermiskoersen furore maken als de ‘Schicht van IJzendijke’. In  sommige criteria was hij zelfs Jan Raas te snel af!

De bus was not done, zelfs hartje winter wanneer het vroor dat het kraakte. Een dik pak sneeuw? Daar ploegde je onvermoeibaar door. Alleen ijzel, dat was best link. Ma wist er wel wat op. ‘Doe maar  sokken over je schoenen.’

Als je in je eentje naar school fietste moest je dubbel uitkijken, er is immers maar één fietspad.

Het accident gebeurde ter hoogte van de buurtschap Turkeye, tussen IJzendijke en Waterlandkerkje. Diep voorovergebogen over het stuur, er stond, vermoed ik, een straffe wind uit het westen, reed ik pardoes in op een groep meiden van de huishoudschool in IJzendijke.

Ik kwam er met een paar flinke schrammen vanaf, en ook bij de jongedames viel de schade mee. Een geluk bij een ongeluk, mag je wel zeggen,
De huishoudschool is al lang gesloten. Voor exact hetzelfde ongeval hoeft niemand dus meer te vrezen.

Foto: Hield je niet voldoende afstand in de groep lag een val op de loer. Foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie