De vrijwilliger: Georgette Hiel: Liedjes helpen!

THEMAKRANT SCHOOL (editie 14, SEPTEMBER 2022)

 

Zeeuws Weerzien steunt op vrijwilligers. Van bestuur, redactie, vormgeving tot distributie en leesteams. Elk nummer laten we een vrijwilliger aan het woord. Georgette Hiel (28-10-1943) uit Sint-Jansteen is de eerste.

Wat doet u bij Zeeuws Weerzien en sinds wanneer?

Ik ben al een aantal jaren vrijwilliger bij Feest van Herkenning en zo ben ik betrokken geraakt bij Zeeuws Weerzien. Ik legde de krant altijd op plaatsen waar mensen hem konden ophalen. Maar je weet nooit precies wie dat doen. Dus op een bepaald moment kwam het idee om er uit te gaan voorlezen.

En dat bent u toen gaan doen?

Ja, sinds twee jaar lees ik geregeld de krant met bewoners van groepswoningen van ZorgSaam; de Blauwe Hoeve in Hulst en Baronie in Sint-Jansteen. Daar lees ik ook voor uit boeken van Marie Blommaart uit Lamswaarde die verzetsstrijder was in de Tweede Wereldoorlog en van juffrouw Wouters, die onderwijzeres was in Hulst en Nieuw-Namen en in dagboeken bijhield wat er allemaal gebeurde. Er zijn hier nog geen leesteams. Ik heb al vaker een balletje opgegooid om ook in breder verband leesbijeenkomsten te organiseren.

Wat voor reacties krijgt u?

Voor Feest van Herkenning gaan we langs met koffers waarin spullen van vroeger zitten. Daarmee hou je gemakkelijk de aandacht vast. Voorlezen vergt meer van de mensen. Daarom laat ik ook altijd foto’s zien. Ik vind het wel altijd spannend hoe het zal gaan.

Waarmee kunnen we de aandacht vergroten?

Mensen horen het liefst verhalen uit hun leefomgeving. Maar onderwerpen als kinderspelen zijn niet plaatsgebonden. Iedereen heeft wel met een tol gespeeld of gehinkeld. Dat zijn algemene onderwerpen die overal gebeurden. Soms laat ik bewust de plaatsnaam weg en vertel ik verder wel het hele verhaal. Wat ook helpt om de aandacht vast te houden is dat er liedjes in de krant staan. Het stukje over de Kleppermars riep herinningen op en mensen konden het ook zingen.

Foto: Georgette Hiel.

Geen reacties

Geef een reactie