Dientje Rozeknop en de beroemde pipowagen

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

De woonwagen waarin de beroemde televisieclown Pipo vanaf eind jaren 50 met zijn Mamalou in rondtrok kan qua bekendheid nauwelijks tippen aan de naar hem vernoemde ‘pipowagen’ in Westenschouwen. Want daar heeft prinses Beatrix, toen Pipo nog niet eens bestond, een paar jaar haar zomervakantie doorgebracht.

De kampeerwagen was eigendom van Sophie Booy barones Van Randwijk, de tweede particulier secretaresse van prinses Wilhelmina. In 1953 vond koningin Juliana dat haar dochter Beatrix met eigen ogen de gevolgen van de Watersnoodramp op Schouwen-Duiveland moest zien. De 15-jarige Bea verbleef toen met een vriendinnetje in de pipowagen en een jaar later nog eens.

Om zo anoniem mogelijk te blijven verbleef ze er onder een schuilnaam: Dientje Rozeknop, een naam die zo geplukt kan zijn uit een meisjesboek van die tijd. De pipowagen is tegenwoordig eigendom van de Stichting Sophie en wordt ter beschikking gesteld aan mensen die door ziekte of andere nare omstandigheden behoefte hebben aan vakantie. In 2016 berichtte de PZC over de plannen van de stichting en plaatste daar een op het oog heimelijk gemaakte foto van de pipowagen bij.

Foto: website PZC

Geen reacties

Geef een reactie