Digna Sweerts ging mee met een hulptransport naar Burgh

Remco van Schellen van Omroep Zeeland had een gesprek over de Watersnoodramp met Digna Sweerts uit Vlissingen. Want, zo zegt hij, de ouderen die nu de verhalen vertellen, waren de kinderen van toen.

Digna was de dochter van burgemeester Sweerts van Oostkapelle. Vader Sweerts was bevriend met burgemeester Albert van Citters van Burgh. De beide burgervaders zamelden samen spullen in voor de inwoners van het getroffen Burgh. De dames van de Vrouwenbond pakten de opgehaalde spullen in dozen in en Sweerts, die ook in het bestuur van de reddingsmaatschappij zat, zorgde ervoor dat dit mini-hulpgoederentransport met de reddingsboot vanuit Veere naar Burgh ging. De twee kinderen van Sweerts, Digna en Iman, mochten ook mee. Digna, toen 7 jaar, kan zich niet herinneren dat het rampgebied veel indruk maakte. ,,Dat wás gewoon zo.’’ De omvang van de ramp kwam eigenlijk pas echt bij haar binnen toen ze een schoolbankje zag drijven. ,,Dat was een soort heiligschennis, dat kon toch niet.’’

Foto: (vlnr) Elisabeth van Citters, dochter van de burgemeester van Burgh, Digna Sweerts en broer Iman Sweerts bij het ondergelopen Burgh.

Beluister de podcast die Remco met Digna maakte over haar herinneringen aan de nasleep van de Watersnoodramp:

Geen reacties

Geef een reactie