Ds Van den Bosch, dé dagsluiter

THEMAKRANT GELOOF EN ONGELOOF (editie 11, december 2021)

 

door Mieke van der Jagt

Zoek in een oud woordenboek het woord ‘dagsluiter’ op en je hebt een goede kans dat je dominee Van den Bosch tegenkomt. Hij was decennialang degene die met een bemoedigend woord de radio-uitzendingen van de NCRV beëindigde.

In die tijd – lang voordat een samenwerking tussen KRO en NCRV mogelijk leek – deden de meeste omroepen nog ijverig aan identiteitsduiding. De VARA liet rond 12.00 uur De Stem des Volks De Socialistenmars zingen, de KRO zette een priester in en de AVRO had G.B.J. Hiltermann. Alleen de VPRO, hoewel in naam nog vrijzinnig protestants, begon het over een andere boeg te gooien.

Ds Van den Bosch was ook predikant in het middeleeuwse hervormde kerkje van Ginneken, het aan Breda vastgegroeide dorp waar ik geboren en getogen ben. Hoewel wij thuis niet heel bijzonder kerks waren, gingen we toch naar de zondagsschool, een soort dienstje dat vooraf ging aan de echte dienst. Van den Bosch deed een preekje, las een stukje voor (niet noodzakelijk uit de Bijbel) en we zongen de leukere liedjes uit het gezangboek.

Hazaël

Met Kerst deed de dominee extra zijn best. Dan verzon hij een verhaal over het engeltje Hazaël, dat zich elk jaar op een andere manier in de nesten werkte. Het was altijd spannend en het liep altijd goed af.

In 1991 heb ik Van den Bosch voor de PZC een keer gesproken over dat engeltje Hazaël. Hij vertelde dat hij het kerstverhaal nogal afgezaagd vond omdat de kinderen dat al honderd keer op school hadden gehoord. Hij verzon liever een kind met alledaagse gebreken dat toch altijd kon rekenen op de onvoorwaardelijke liefde van God.

‘Belachelijk’

Bij diezelfde gelegenheid heb ik het met hem ook gehad over een voorval dat mij als tienjarige nogal had verbaasd. Van Den Bosch was erg lang uit de running geweest en had met hartklachten in het ziekenhuis gelegen. Toen hij weer thuis was moesten wij, de leerlingen van de hervormde Dr de Visserschool, in het plantsoen voor zijn huis staan zingen: ‘Dankt, dankt nu allen God met blijde feestgezangen’.  Van den Bosch: ,,Ja, dat weet ik nog. Belachelijk!”

Foto: Ds A.C.D. van den Bosch. | Foto Stadsarchief Breda, A. Henning.

Geen reacties

Geef een reactie