Earring veroverde harten IJzendijkse jeugd

door Peter Verdurmen

Het nieuws kwam hard aan. George Kooymans, getroffen door ALS. Einde Golden Earring.

Tuurlijk heb ik op 11 maart, de verjaardag van George, lekker hard Radar Love gedraaid. Een verdiend eerbetoon aan de stergitarist en songschrijver. Hoeveel keer zou ik het Haagse viertal live gezien hebben? Een stuk of vier, vijf maal schat ik.

Het jeugdgebouw aan de Koniginnestraat in IJzendijke barstte op 26 juli 1969 bijna uit haar voegen tijdens de derde editie van het Beatfestijn. foto Peter Verdurmen

De allereerste keer was ik nog een broekie, nou broekie, ik telde vijftien lentes. Op vrijdag 25 juli 1969 was IJzendijke – Petit Paris in de volksmond – in de ban van het Beatfestijn. Het Jeugdgebouw barstte die avond bijna uit haar voegen. Binnen waren naar schatting 900 tot 1000 jongeren! Veilig? Mwah….

Pieter Hendrikse, Frank de Witte en Johan Corijn organiseerden de beatavond waarvan de opbrengst naar een goed doel ging. Best een financieel risico. The Shoes, die het voorprogramma verzorgden, vroegen 900 gulden gage, de Earrings kwamen voor 1200 gulden, nu omgerekend nog geen 600 euro, naar IJzendijke. Voor een kaart betaalde je zegge en schrijve 5 gulden.

The Shoes (‘Na na na’) warmden de zaal op, voor zover dat nodig was in een snikhete julimaand…

De Earrings arriveerden rond achten in IJzendijke. Voor de vier zich in het gewoel in het Jeugdgebouw stortten aten ze eerst nog even een patatje mét in het cafetaria op de Markt (de rit uit Den Haag maakt hongerig). Marijke de Wilde scoorde daar de handtekeningen van alle Earring-boys.

De setlist van de Earring bevatte alle grote hits tot dan toe, zoals Please Go, That Day, I’ve Just Lost Somebody en Just a Little Bit of Peace in My Heart. En ook een lang uitgesponnen cover van The Byrds, Eight Miles High. In dit nummer pakt Earring-bassist Rinus Gerritsen één van de speakers op die dankzij een behulpzame roadie net niet omkukelt. Stoer!

Gek, waarom speelden ze geen Radar Love? Het antwoord is eenvoudig: die Earring evergreen zag pas in 1973 het levenslicht. De winst bedroeg uiteindelijk 2000 gulden.
Met dank aan Bert van Gelder, die voor het dorpsblad dit stukje beatgeschiedenis aan de vergetelheid ontrukte.

Foto boven: De Golden Earring in 1969. foto Bert Verhoeff/Creative Commons Attribution Share

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Peter had in Zeeland Wordt Wakker:

Geen reacties

Geef een reactie