Een benauwd moment bij het Veerse Gat

door Allie Barth

Vrij snel na de Ramp van 1953 ontwikkelde de regering plannen voor de afsluiting van zeegaten in zuidwest-Nederland. In Zeeland kwam het in 1960 tot de ontsluiting van het eiland Noord-Beveland door de aanleg van de Zandkreekdam in 1960, gevolgd door die van het Veerse Gat in 1961.

In 1958 was men met druk bezig met het Veerse Gat. Maar dat hinderde de mensen, die in Zeeland met vakantie gingen, geenszins. Het strand aan de Walcherse kant lag vol met vakantiegangers. Het Banjaardstrand aan de Noord-Bevelandse kant was vrijwel geheel afgesloten.

Ons gezin ging vanuit Den Helder in die zomer ook met vakantie en kwam in Vrouwenpolder terecht. Wij verbleven in een voormalig dijkwoninkje dat de fraaie naam ‘Kommeroptofje’ had gekregen. Dat stond op loopafstand van het strand.

Wat doet de jeugd op het strand? Zwemmen, kuilen graven, voetballen en om een ijsje zeuren. Mijn twee oudste broers waren al zover gevorderd, dat zij de aanwezige jonge dames met aandacht bekeken en er contacten mee legden. Een van die vakantievriendinnetjes had een binnenband van een tractor, waarmee zij met mijn broers op het water dobberde. Dat wou ik ook wel eens meemaken en toen het drietal aan de kant kwam vroeg ik of ik even het water  op mocht met dat grote ding. Dat mocht en zo liet ik mij heerlijk drijven.

Ik hoefde niets te doen tot het moment dat ik zag dat het eigenlijk wel heel erg hard ging. Ik raakte in paniek, sprong van de band af en verdween geheel onder water. Zwemmen kon ik nauwelijks. Ik deed mijn best om omhoog te spartelen maar dat lukte pas toen twee handen van mijn broers me beet hadden. Stommeling, sprak mijn oudste broer en zwom de band achterna. De andere  bracht me naar een plaats waar ik ook kon staan en schold me daar de huid vol.

Ik ben in die vakantie niet meer in het water geweest.  Het had alles te maken met een enorme stroming van het water op de plaats waar het gat gesloten zou worden. Het lukte mijn oudste broer om de binnenband weer op het strand te krijgen. De eigenaresse keek hem liefdevol aan.

foto: De Veerse Dam, ca 1970

Geen reacties

Geef een reactie