Een biertje voor de koe

door Allie Barth

Laten we hem Andries noemen. Dat is een mooie naam voor een koeienwachtertje in Colijnsplaat.

Elke dag moest hij van boer Verburg met de koeien van de Oostdwarsstraat naar de zeedijk in de buurt van de Valle. Tegen melkerstijd liepen de koeien dan weer terug naar de stal.

Op een middag in september 1940 liep Andries, zoals zijn gewoonte was, met de beesten terug naar de stal. Tijdens de wandeling raakten de koeien wat onrustig en ter hoogte van de Voorstraat kreeg een koe die onlangs aan de kudde was toegevoegd en niet werd geaccepteerd, een forse stoot van een oudere koe. Het beest schrok en liep in draf weg.

Voordat Andries wat kon doen, was de koe het gangetje bij café De Patrijs binnengelopen en kwam pas in de gelagkamer, luid loeiend tot staan.

Er waren slechts twee bezoekers, die zeker niet aan hun eerste consumptie zaten. Jan de Back zag er na de eerste schrik algauw de humor van in en bestelde lachend een pils voor de koe.

Dries van Velzen keek met uitpuilende ogen naar het tafereel, wist niets te zeggen, keek in zijn glas en besloot onmiddellijk voorgoed te stoppen met drinken. Hij zou nu, echt waar, van de blauwe knoop worden.

De kastelein zette onmiddellijk de deur naar de Voorstraat open. De koe moest zo snel mogelijk het etablissement uit, zeker nadat ze een ferme vlaai op de vloer had gelegd.

Toegesnelde omstanders probeerden de caféhouder te helpen en dat kostte nog heel wat moeite. Een Duitse Feldwebel die samen met de dorpsveldwachter in de Voorstraat liep, bemoeide zich er ook mee. Hij wilde onmiddellijk proces-verbaal opmaken omdat hij zwarte handel in vlees vermoedde.

De Nederlandse politieman, goed op de hoogte van de gang van zaken in Colijnsplaat wist de zaak te sussen. Andries kreeg opdracht om de koe zo snel mogelijk naar de melkersplaats te brengen. De vrouw van de cafébaas verwijderde de koeienvla. Er werd nog eens een pilsje getapt tijdens een kort nagesprek.

Algauw was de rust teruggekeerd. Maar zelfs de krant schreef een dag later een stukje over de koe die op café was gegaan.

Foto boven: De Patrijs in Colijnsplaat. | Archief gemeente Noord-Beveland

De Voorstraat in Colijnsplaat | Archief gemeente Noord-Beveland

Geen reacties

Geef een reactie