Een ‘geweun wuuf’ zonder kroon

THEMAKRANT ZEELAND EN ORANJE (editie 20, MAART 2024)

 

door Jopie Meerman

Joke Etienne (77 jaar) werd op 18 februari 1947 geboren in de op één na koudste winter van de twintigste eeuw. Net als prinses Marijke, die kwam ’s morgens ter wereld in een paleis, Joke gewoon in een gezin in Oud-Vossemeer. Maar dat maakt haar niet minder bijzonder.

Omdat Joke namelijk op dezelfde dag is geboren als prinses Marijke (later Christina genoemd) viel haar als kind de eer te beurt koningin Juliana te mogen ontmoeten. De vorstin bracht in augustus 1950 samen met prins Bernhard een tweedaags bezoek aan Zeeland. Ze gingen eerst naar Tholen, Oud Vossemeer en Sint-Annaland.

Geschenken

Joke mocht tijdens dat bezoek koningin Juliana bloemen geven. Zelf kreeg ze al op haar bijzondere geboortedag geschenken van het koninklijk huis.

Joke stuurt een foto van een armband. ,,Eerst was het een servetring’’, vertelt ze, ,,en ik kreeg een doopjurk. En ook een kinderwagen en een polis van 10 gulden.’’

Van het moment dat ze bloemen mocht geven weet ze niet zoveel meer af. ,,Ik was nog jong. Wat ik me wel herinner is dat ik, omdat mijn moeder ziek was, door een meneer van het gemeentehuis werd opgehaald. Ik was heel mooi gekleed met een witte jurk en een witte strik in mijn haar en rond mijn taille een rood-wit-blauw lint.

Mijn moeder vertelde later dat ik op de vraag of ik de koningin had gezien, had gezegd: ‘Het was een geweun wuuf. Ze had niet eens een kroon op.’ Later kwam de burgemeester, mr. J. Versluijs bij ons thuis de foto van die dag brengen. Met een cadeautje voor mij: twee rollen King pepermunt! De foto heeft jarenlang in de kamer gehangen.’’

Band

Joke trouwde met Toon de Klerck uit Nieuw-Vossemeer. En het is mooi te weten dat de Oranjes ook toen in hun leven bleven. Toon de Klerck was in dienst bij de Koninklijke Marechaussee  en tot zijn functioneel leeftijdsontslag heeft hij taken verricht ter bescherming van het koningshuis. Het echtpaar De Klerck – Etienne woont nu in Kruiningen.

foto boven: Joke Etienne (in de cirkel in de auto) biedt de koningin bloemen aan. | Foto: Archief Joke Etienne

Geen reacties

Geef een reactie