Er zit muziek in de Benjaminszen

THEMAKRANT MUZIEK (editie 12, APRIL 2022)

 

door Peter Verdurmen

Muziek zit in de genen van de Benjaminszen. De familie uit Sluiskil stond begin jaren vijftig, samen met de familie Hallegraeff, aan de wieg van de Bonte Avond Club, afgekort BAC. Beide hadden Indische roots.

Springlevend

Veel van deze gezelligheidsclubs, die het publiek vermaakten met een mix van muziek, zang en toneelstukjes, zijn de voorbije decennia een zachte dood gestorven. Niet de Bonte Avond Club in Sluiskil. Die is na meer dan zeventig jaar nog springlevend. Bij de jaarlijkse uitvoeringen in dorpscentrum ’t Meulengat is de zaal altijd goed gevuld. ,,We hebben heel wat trouwe fans”, zegt Diederick Benjaminsz, voorzitter en muzikaal leider van de BAC.

Van de 73-jarige Sluiskilse gitarist lopen lijnen naar beatgroep The Concords, in de jaren zestig wereldberoemd in Zeeuws-Vlaanderen, The Yankee Doodle Session, Cosy Time, de Back To The Sixties-avonden en natuurlijk de Benjaminsz Family Band met een tiental nazaten van Ben en Dee Benjaminsz.

Samen met zijn broer Danny regelde Diederick in 2019 een avondvullende familieshow in ’t Meulengat.

Lange reis

Terug naar begin jaren vijftig. Na een lange zeereis, die begon in de Indonesische hoofdstad Jakarta, en een tussenstop van enkele weken in hotel Du Commerce in Middelburg, streek het echtpaar Benjaminsz met vier jonge kinderen neer in een huurwoning onder de rook van de Cokesfabriek in Sluiskil-Oost. Ben Benjaminsz had krijgsgevangen gezeten in Nagasaki in Japan. De traumatische ervaringen rondom de atoombom stonden hem nog levendig voor de geest.

Hun muzikale talent bleef niet lang onopgemerkt, moeder speelde piano, vader viool. De plaatselijke fanfare vroeg het paar de jaarlijkse uitvoering op te luisteren.

Eén grote familie

Het applaus smaakte naar meer. Er werd een bonte avond club opgericht. Vanaf het begin was het één grote familie, aldus Diederick, die in het jaar 1959 samen met Danny zijn debuut maakte op de planken met een hit van het Deense jongensduo Jan & Kjeld, dat in Nederland furore maakte met ‘Banjo Boy’.
De regel ‘Zet verdriet en zorgen opzij’ uit het openingslied van de jaarlijkse show vat het BAC-concept mooi samen, vindt Diederick.

Zeventig jaar

Vorig jaar vierde de club uit Sluiskil het 70-jarig bestaan. Vanwege de lockdown moest de feestelijke jubileumshow worden uitgesteld. In september kon het doek alsnog op.

Qua techniek zijn er in zeven decennia sprongen vooruit gemaakt. In de beginjaren werd het optreden versterkt met zegge en schrijve één microfoon, tegenwoordig beschikken alle BAC’ers over een eigen draadloze microfoon en headset.

Het absolute hoogtepunt uit de BAC-historie was de Indonesië-reis in 1996. Het leverde prachtige herinneringen en blijvende contacten op.
De volgende productie staat inmiddels op stapel. Wil je genieten van vertier uit vroeger tijden? De Bonte Avond Club Revue wordt in mei driemaal opgevoerd. Voor de data zie www.bonteavondclub.nl.

Foto: De broers Diederick en Danny Benjaminsz tijdens hun debuut in 1959. | foto archief familie Benjaminsz

1 Reactie
  • bastion-de-jacques@planet.nl
    Geplaatst op 10:35h, 17 mei Beantwoorden

    Leuk om dit te lezen. Goede herinneringen aan the Concords. Speelde regelmatig op schoolfuiven, echte feesten. Toen waren we nog jong, nu bijna zelf geschiedenis.

Geef een reactie