Fantaseren bij oude schoolplaten

THEMAKRANT SCHOOL (editie 14, SEPTEMBER 2022)

 

door Mieke van der Jagt

Stillezen: dat was op de lagere school mijn favoriete vak. Dat had alles te maken met W.G. van de Hulst, de oude en de jonge.

Van de vader waren de boekjes Er op of er onder en Toen en Nu. Eigenlijk waren dat een soort geschiedenisboekjes, maar wij mochten ze in de klas lezen. Het ene ging over de watergeuzen bij Den Briel en het andere over de vaderlandse geschiedenis in het algemeen. Ze waren wat minder stichtelijk dan zijn ‘leesboeken’, die we kregen van onze vrome opoe en van de zondagsschool. De illustraties daarin waren van de zoon, die zijn vader overtrof met de boekjes Ik zie, ik zie en Kijk, het heeft gesneeuwd.

Vogelvlucht

Die twee boekjes werden vergezeld van schoolplaten: twee stuks in vogelvluchtperspectief van een dorpje of een stadje, gezien vanuit de dakgoot van de kerk. Links was een torentransje te zien en beneden waren een gracht, een bruggetje, wat huizen, een Stadspoort en daarbuiten de haven met een sluisje, een duintje en de zee.

Er gebeurde van alles. Ik herinner me een peutertje dat gevaarlijk dicht naar de waterkant is gesukkeld, een stel kinderen dat een kar over het bruggetje helpt duwen, een paar jongetjes die clandestien op de toren zijn geklommen en een ziek kind dat een ballon heeft gekregen. Het is de zomerplaat en er zijn meer ballonnen. Eentje is uit de handen van een meisje geglipt en twee jongetjes proberen hem uit de lantarenpaal te halen.

Sneeuwpoppen

De winterplaat is ook meer dan gezellig. Er wordt natuurlijk geschaatst, er staan sneeuwpoppen en iemand op een paard trekt een heel rijtje sleetjes.

Bij het stillezen was ik bovenmatig ijverig. Je mocht niet meer dan één hoofdstuk lezen maar regelmatig was ik daarin in overtreding. Wat niet zo slim was, achteraf gezien, was dat ze de platen gewoon lieten hangen. Tijdens zo’n beetje alle lessen zat ik erover te fantaseren en waarschijnlijk was ik niet de enige. Uiteindelijk zijn we toch allemaal van de lagere school af gekomen, dus zo ongunstig zal de invloed niet geweest zijn. Ik heb er mateloos van genoten.

Schoolplaten afkomstig van www.wgvandehulst.com

Geen reacties

Geef een reactie