Festivalkoorts in Vlissingen

door Jan Dirk van Scheyen

En toen stond onze band ineens op een heus popfestival. Trots dat we waren… Maar het publiek kwam toch vooral voor de lokale punksensatie Monroe.

In de jaren zeventig was ik drummer in het bandje One Eyed Head. Toen we er lucht van kregen dat er op 5 augustus 1978 in Vlissingen een gratis popfestival zou plaatsvinden op het Badstrand, twijfelden we geen moment. Daar wilden wij aan meedoen! Dit was de kans om onze symfonische rock nu eens over een grote schare muziekliefhebbers uit te strooien…!

Het Vlissingse festival werd dat jaar voor de vierde keer georganiseerd door de werkgroep jongeren van de samenwerkende Vlissingse culturele instellingen. De locatie was onderaan Boulevard Evertsen, vlakbij het toenmalige Strandhotel.

’s Middags zochten de eerste bezoekers een plekje op het warme zand van het Badstrand, een publiek dat in de loop van het festival zou aangroeien tot een man of driehonderd.

Van ons optreden heb ik helaas geen foto’s gevonden. Ik herinner me dat we lekker gespeeld hebben voor een leuk publiek, maar One Eyed Head bleek niet de klapper van het festival…

Strandpop 1978.

De band die er in slaagde het publiek werkelijk in vervoering te brengen was Monroe, een Vlissingse punk/new wave band met als frontman Jaap van Boven. Monroe was het boegbeeld van de plaatselijke punkscene.

Toen Monroe het podium beklom en de eerste rauwe noten het publiek in slingerde, kwam vóór de bühne een enthousiaste meute punks in beweging. Woest dansten ze de pogo terwijl ze ondertussen kwistig elkaar én de optredende band met bier besproeiden. De punks waren gehuld in leren jacks met veiligheidsspelden, droegen afgeragde soldatenkistjes, hun haardracht een vervaarlijk ogende hanenkam.

Uitzinnig liet de schare fans zich opzwepen door de band, een enthousiasme dat een kookpunt bereikte toen Monroe het nummer Polio for the people inzette, een liedje waarmee de band destijds in Zeeland nogal wat stof had doen opwaaien.

Het was duidelijk: de band met de grootste plaatselijke fanbase was zonder twijfel Monroe. Maar als One Eyed Head hadden we toch maar mooi op Strandpop gestaan…! Het bleef die zomeravond nog lang onrustig in de Vlissingse binnenstad.

Foto boven: Het optreden van Monroe bracht de strandfestivalbezoekers in extase.

Geen reacties

Geef een reactie