Fotoarcheologie

door Peter Blom

Op een rommelmarkt kocht ik voor een euro een boek over historische kaarten van Zeeland.

Tussen de bladzijden zat een foto waarop ik een jonge koningin Juliana herkende. Op de achtergrond in de deuropening van een gebouw staan twee deftige dames en een statige heer, een stukje verder een man met een fototoestel, een padvindster en toekijkende kinderen, van wie er een aan zijn neus zit.

Achter de fotograaf hangen borden met de tekst ‘vergunning’ en ‘Verlof A –  zwak alcoholische dranken’ een naambord waarop de laatste drie letters ‘SER’  zijn te herkennen, het huisnummer 45 is naast de deur geschilderd. Op de achterkant van de foto staat met balpen ‘M’burg 15 mei 1945’  en een stempel ‘Foto Henning, Middelburg Nadruk verboden’.

Dit zijn genoeg aanwijzingen om een potje fotoarcheologie te spelen: een gezellig spel dat dankzij internet met de hele familie gespeeld kan worden. Een mooi startpunt is de beeldbank van de Zeeuwse bibliotheek en ik tik de zoektermen ‘prinses Juliana’, ‘Middelburg’, ‘Henning’ en ‘1945’  in.

Bingo! Er zijn zes foto’s die hieraan voldoen. Een daarvan is de verweesde foto. Bij de afbeelding uit de beeldbank staat de beschrijving: “H.K.H. Prinses Juliana bezocht Walcheren: Middelburg, en vandaar per DUKW naar Domburg en Westkapelle. Hier bij Hotel de Burgh (Middelburg). Links van de prinses Commissaris der Koningin jhr. mr. J.W. Quarles van Ufford”.

Zo zijn we een grote stap verder. De volgende is opzoeken in de krant wat er over geschreven is.

De Provinciale Zeeuwsche Courant van 16 mei 1945 bevat een uitvoerig verslag over het bezoek van prinses Juliana. Ze vertrok om een uur ‘s middags uit hotel De Burg, Loskade 45, naar Westkapelle om daar speelgoed uit te delen. Met wat verder speuren kom je te weten dat op het naambord A.Visser moet staan: de exploitant van het hotel. Het meeste dat te zien is op de foto komt in de krant terug: ‘het bouquet’ dat de prinses kreeg, de met drie vingers saluerende padvindster, de statige commissaris. Helaas niet wie de neuspeuterende kleuter is.

Foto: De verweesde foto die Peter Blom vond in een boek over historische kaarten.

Geen reacties

Geef een reactie