Fotograaf en meester-dromer

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)

 

door Allie Barth

Archiefdiensten bestaan niet alleen uit oude archiefstukken. Ze hebben ook grote verzamelingen foto’s.

Het Goese archief had jarenlang een fotograaf in dienst, die niet alleen foto’s maakte, maar ze ook ontwikkelde in de donkere kamer. Hij was een vriendelijke man, de goedheid zelve, die bij het archief eindelijk plezier in zijn werk had.

Voor zijn komst was hij onderwijzer. Het lesgeven aan kinderen ging hem slecht af. Het op foto vastleggen van veranderingen in het stadsbeeld van Goes was zijn levenswerk. In zijn bestaan gebeurden de meest bijzondere dingen. Zo reed hij op zijn eerste werkdag een deuk in de nieuwe auto van de baas. Of hij reed van Heinkenszand naar Goes met een lekke band. Band en velg helemaal kapot. Want Ad, zo heette hij, was een dromer. Zijn collega’s zeiden altijd tegen hem: ,,Jij krijgt elke dag een peloton engelen van de Heer om je te beschermen.”

Prins Bernhard

Op 31 oktober 1985 zorgden de Heemkundige Kringen in Midden-Zeeland voor een monument op de Sloedam ter nagedachtenis van de in de herfst van 1944 aldaar gesneuvelde Canadezen. Prins Bernhard zou dat onthullen. De voorzitters van de kringen zouden hem opwachten aan de rand van het herdenkingsterrein en hem de hand schudden. En Ad kreeg de opdracht om dat moment nauwkeurig op foto vast te leggen. Hij had twee fototoestellen, waaronder een splinternieuwe. De prins kwam eraan en beide voorzitters schudden de hooggeplaatste gast de hand ter verwelkoming. Ad stond er ook bij, had zijn nieuwe fototoestel in de aanslag en drukte op de knop. Maar er gebeurde helemaal niets.

De maandag erop moest hij vertellen dat het fotograferen was mislukt. Baas boos. En zo ging het altijd met Ad. Wat hij ook deed, steeds gebeurde er iets uitzonderlijks. Het incident is later nooit meer aan de orde geweest, maar zijn collega’s sloten niet uit dat Ad verzuimd had om een rolletje in het toestel te doen. Dat gebeurde namelijk wel vaker. En de gemeentearchivaris? Ach, die bleef nooit lang boos.

Foto boven: Prins Bernhard begroet Canadese oorlogsveteranen op de Sloedam. | Foto: Ad de Jong

Geen reacties

Geef een reactie