Gered door de veerpont

Jan Roodenburg uit Middelburg schreef na het lezen van de veerdienstkrant een belevenis op uit zijn jeugd.

Het lijkt wel dat hoe ouder je wordt, hoe meer herinneringen er boven komen. In dat licht bezien draagt het stukje van Joke Westerweel in Zeeuws Weerzien (nr. 6, 2e jaargang, maart 2020) bij aan een verdrongen gebeurtenis in 1949. Ik was toen 9 jaar.

Mijn vriendjes en ik waren aan het zwemmen in de kaai van Kortgene. Daar werd een binnenschip geladen met pakstro. Plotseling viel er zo’n pak overboord. En omdat ik er het dichtst bij zwom, klom ik erop en even later peddelde ik met beide handen vol trots door de kaai.

Ebstroom

Op een gegeven moment kon ik peddelen wat ik wilde, maar ik kwam niet meer vooruit toen ik terug wilde naar mijn vriendjes. Door het intreden van de eb werd ik meegetrokken naar de Zandkreek, het met de Noordzee verbonden water tussen Kortgene en Wolphaartsdijk. Paniek sloeg toe. Wat moest ik doen? Net op het moment dat ik bijna midden op de Zandkreek dreef, maakte de veerboot zich los van het steiger om de overtocht naar Wolphaartsdijk te maken. Inmiddels was ik opgemerkt door mensen aan boord. De schipper van de veerboot – hij heette ook Schipper en was onze buurman – manoeuvreerde de veerboot zodanig dat een bemanningslid met een grote haak het pakstro kon enteren. Een ander bemanningslid trok mij aan boord.

Lopend vuurtje

De boot voer verder naar Wolphaartsdijk en ik moest natuurlijk gewoon mee. Op het achterdek stond ik te bibberen, maar gelukkig kreeg ik een deken over mij heen. Toen we terug waren in Kortgene, stonden mijn vader en het halve dorp (het was als een lopend vuurtje rond gegaan: ‘Jan van de meester is afgedreven!’) mij op te wachten.

Hoe het bij thuiskomst verder is gegaan, zal ik u verder besparen, maar het viel uiteindelijk wel mee!

Foto boven: Kortgene-Wolphaartsdijk; veerboot Zandkreek die sinds 1952 overcompleet was doet dienst op Zierikzee-Katseveer, hier ligt hij aan de pontonsteiger in de veerhaven De Val | foto: A.P. Maas, herkomst: Prov. Planologische Dienst, 25 mei 1960, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 94338.

Tags:
,
Geen reacties

Geef een reactie