Heeft de beiaardier een zonnesteek?

door Peter Verdurmen

Hè, hoor ik dat nou goed? Het is hartje zomer, het kwik slaat flink rood uit. Het duurt nog maanden voordat Sinterklaas richting het noorden opstoomt om kindertjes blij te maken.

Het moet ergens in de jaren tachtig gebeurd zijn. Het carillon van de Mauritskerk in IJzendijke, gebouwd tussen 1612 en 1614, de oudste protestantse kerk van Zeeland, klingelt elk uur een vrolijk Sinterklaasliedje. Heeft de beiaardier misschien last van een zonnesteek?

Nee, die mogelijkheid kunnen we wegstrepen. Het IJzendijkse carillon, dat twaalf klokjes telt, wordt niet handmatig bespeeld, zo leert navraag. ,,Misschien was het toch een menselijke fout”, oppert Theo van der Linde, werkzaam bij Koninklijke Eijsbouts in Asten.  De Brabantse klokkengieterij onderhoudt in opdracht van de gemeente Sluis het carillon van de Mauritskerk.

Het klokkenspel wordt door een computer aangestuurd. Theo van der Linde: ,,Elk melodietje, een midibestand, wordt apart geprogrammeerd. Met twaalf klokjes zijn de mogelijkheden wel beperkt. Ter vergelijking: grote carillons hebben meer dan vijftig klokken.”

Gerard van Noort, voorzitter van de kerkenraad, heeft geen invloed op de programmering van het carillon. ,,Daar is de gemeente Sluis verantwoordelijk voor.” Volgens hem wisselen elk kwartaal de melodietjes. ,,In de eindejaarsperiode klinken Sinterklaas- en kerstliedjes.”

Zomer of winter, elk kwartier kunnen IJzendijkenaren en bezoekers overdag genieten van carillonspel. Tot het vaste repertoire hoort ‘Van d’Ee tot Hontenisse’, het Zeeuws-Vlaams volkslied. Een strijdlied van vlak na de Eerste Wereldoorlog, toen België ter compensatie van het oorlogsleed aasde op Zeeuws-Vlaanderen. Iedere ochtend om klokslag acht uur worden de IJzendijkenaren wakker, zo ze dat nog niet zijn, met ‘Hey Jude’ van The Beatles. Een stemmig deuntje uit de 17e eeuw zou er goed tussen passen als eerbetoon aan prins Maurits, die IJzendijke bevrijdde van het Spaanse juk. Maar helaas, dat zit niet in het repertoire. Wel Sinterklaas- en Kerstliedjes. Soms zelfs in de zomer…

Foto: De toren van de Mauritskerk: het carillon tingelt overdag elk kwartier. | Foto Peter Verdurmen

Geen reacties

Geef een reactie