Heimwee

door Ans van Nieuwenhuijze

Veel schoolreisjes van de openbare lagere school in Brouwershaven werden gevierd in De Koebel in Burgh-Haamstede. Ouders met een auto brachten de leerlingen naar de Westhoek, want het waren driedaagse reisjes en dus moest er nogal wat bagage mee.

Behalve de onderwijzers waren er ook ouders van de kinderen die voor de begeleiding zorgden. Ik herinner mij de echtgenote van de onderwijzer uit de derde en vierde klas die de kleinere meisjes op hardhandige wijze waste. En de rolverdeling bij het koken was in die jaren nog erg traditioneel: de vrouwelijke begeleiders zwaaiden de scepter in de keuken.

Doorgaans vond ik het eten niet geweldig. Eén dag wisten we al vroeg dat we sla zouden eten en daar verheugde ik mij op, want dat vond en vind ik lekker. Helaas viel de maaltijd toch tegen doordat er overvloedig salata – een soort zure saus – door de sla was gemengd.

We deden er spelletjes, speelden op het strand en op en bij de bunkers in het duingebied van de Westhoek.

Een keer waren we ook op het strand en kreeg ik zand in mijn oog. Ik was denk ik een jaar of acht en moest huilen. Dat hielp wel om het oog schoon te spoelen, maar ik hield er toch een branderig gevoel aan over.

En toen het ’s avonds bedtijd werd, kwamen de waterlanders opnieuw en kreeg ik een acute aanval van heimwee. Blijkbaar was ik niet tot bedaren te brengen en daarom werd de hulp van mijn oudere broer Adri ingeroepen, want alle schoolklassen verbleven in De Koebel.

Hij wist me er uiteindelijk van te overtuigen dat het nog maar één nachtje was en dat we daarna allemaal weer naar huis gingen.

Zo nu en dan als mijn broer me goedmoedig plaagde, vroeg hij of ik nog wel eens zand in mijn ogen kreeg…

De Koebel bestaat nog steeds, is gemoderniseerd en ontvangt ook nog steeds groepen. Op de site zag ik dat nu op stapelbedden wordt geslapen; wij sliepen op strozakken.

Foto: Deze foto is in een later jaar gemaakt: staand van links naar rechts Kees Botbijl, Kees Jonker, Tiny Jonker, Ina Beeke, Ans van Nieuwenhuijze en zittend Piet van Ham, Kees van Dijke, Jan Lievense, Jopie Duinhouwer.

Remco van Schellen van Omroep Zeeland sprak met Ans over heimwee en schoolreisjes:

1 Reactie
  • Marina Govaert de Groene
    Geplaatst op 18:20h, 03 november Beantwoorden

    Dat kenden wij in Zeeuws Vlaanderen niet, we gingen in mei een dagje op schoolreis, met bussen. En we hadden een sportdag met de bij de Gemeente horende scholen en daar gingen we met de fiets heen.

Geef een reactie