Herten ziek door autoloze zondag

THEMAKRANT AUTOLOZE ZONDAG (editie 18, SEPTEMBER 2023)

 

De autoloze zondag was niet voor iedereen een feest. De herten en geiten in het hertenkamp in Goes-Zuid werden er zelfs ziek door. Veel mensen, die de auto noodgedwongen moesten laten staan, vonden het een prima idee om met de kinderen naar het hertenkamp te gaan.

En zoals dierenliefhebbers altijd doen: ze namen oud brood mee om de dieren te voeren. Dat was smikkelen voor de twaalf herten en zes geiten, die hun buikjes rond aten. Meer dan rond zelfs. Want ze schrokten veel te veel brood naar binnen, waardoor ze een overdosis aan eiwitten binnenkregen. Dat veroorzaakte een voedselvergiftiging.

Dus schakelde de gemeente de krant in om het publiek te waarschuwen voor het gevaar dat de dieren zouden worden ‘doodgeknuffeld’. Voedselvergiftiging en diarree zijn weliswaar niet meteen dodelijk, maar herhaling van het grote voederfestijn zou de verzwakte dieren een week later extra hard kunnen treffen.

Het publiek werd opgeroepen geen brood meer te geven. ,,Ook niet een klein stukje’’, voegde J.A. de Koning van de plantsoenendienst daar in de PZC van 14 november 1973 streng aan toe. Er werden verbodsborden geplaatst én speciale bakken, waarin het eventueel toch meegenomen brood kon worden achtergelaten. Dat zou dan later in kleine hoeveelheden aan de herten gevoerd worden.

Geen reacties

Geef een reactie