Het begon met een jampotje

Nummer 10 van Zeeuws Weerzien, dat in september verschijnt, staat in het teken van verzamelen, verzamelingen en verzamelaars. Kees Stevense uit Middelburg stuurde onderstaand verhaal dat hopelijk velen inspireert om hun herinnering te sturen aan redactie@zeeuwsweerzien.nl of te plaatsen als reactie op onze website of Facebookpagina.

door Kees Stevense

De vondst van een leeg jampotje waarop een dubbeltje statiegeld zat, was het begin van mijn verzamelwoede.

Mijn kameraad en ik gingen het potje inleveren bij de kruidenier om het statiegeld te verzilveren. Omdat de kruidenier ook postzegels verkocht kregen we in plaats van 10 cent drie postzegels.

Nu was het verdelen van drie postzegels tussen twee mensen een moeilijke opgave. Ik had wel eens gelezen dat twee mannen ruzie kregen om een roeibootje. Eind van het liedje was dat het bootje in tweeën werd gezaagd. Zo erg is het met die postzegel niet afgelopen.

We hadden ook een postzegelvereniging ‘opgericht’, een besloten vennootschap in letterlijke betekenis, want er zijn nooit activiteiten uit voortgekomen. We waren druk bezig met het afweken van op enveloppen en kaarten geplakte zegels, die te drogen werden gelegd op kranten bij de kachel en daarna met gluton in schriften werden geplakt.

Mijn eerste tweedehandse of misschien wel derdehands album, merk Schaubek uit 1916, kocht ik in 1949. Beschadigde exemplaren werden ‘gerepareerd’ en bijgekleurd… We kregen ook te maken met postzegels uit landen waar we nog nooit van gehoord hadden. Deutsches Reich en Belgique konden we nog wel behappen, maar Magyar Posta, Helvetia, Sverige en Polska waren onbekend. Met atlassen en boekjes kwamen we er wel achter welke landen bedoeld werden. Mooie en leerzame aardrijkskundelessen. Ook de Amerikaanse presidenten-serie was prachtig lesmateriaal : George Washington, Thomas Jefferson, James Monroe en Abraham Lincoln. Amerikaanse geschiedenis uit de kunst.

In de loop der jaren is de verzamelwoede, ook nog van sigarenbandjes en lucifermerken, gedoofd en is alleen het verzamelen van Zeeuwse ansichtkaarten overgebleven.

Geen reacties

Geef een reactie