‘Het boekje’ van Dingemanse en tv-kijken bij Thanus

Wim Dalhuisen uit Gorssel verhaalt over zijn jeugd en een aantal winkels in Middelburg in de jaren vijftig, toen de stad nog volop in de wederopbouw zat.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw groeide ik op in Middelburg, aan de Veersesingel. Onze kruidenier was eerst Fraanje aan de Veerseweg, later Dingemanse aan de Zuidsingel. Wekelijks werd ‘het boekje’ gehaald, waarna later de daarmee bestelde boodschappen werden gebracht. Ik herinner me nog dat m’n moeder me eens meetrok onder de vensterbank om te doen alsof we niet thuis waren: Dingemanse stond voor de deur en er was geen geld om te kunnen betalen.

Europacup

Ook aan de Veersesingel zat de (bloem-)kwekerij Thanus. Het kleine boerderijtje was iets naar achteren gebouwd; toegang door een smalle poort. Thanus bezat reeds een zwart-wit televisie met een beeldbuis van 33 cm. De jeugd van de Veersesingel mocht Europacup wedstrijden bij hen komen bekijken. Zaten we met een stuk of acht jongens, diagonaal in de kamer/keuken. Prachtige herinnering.

Boluspruum

In de Lange Delft, op de hoek van de Koorkerkstraat, zat een bakkerij. Regelmatig gingen we daar schooien om ‘boluspruum’ (het schraapsel van de bakplaten nadat bolussen waren gebakken). Geweldig lekker om te knagen aan zo’n bruine klont, maar een aanslag op je gebit.

Snoepen

Soms gingen we oud papier verzamelen. Met de oogst togen we naar de Kuiperspoort. Vlakbij de eigenlijke poort leverden we het oud papier in en verkregen daarvoor enkele centen. Met die centen gingen we naar een winkeltje direct achter de Nieuwpoort. Bij een oudere mevrouw kon je daar nog drop kopen voor één cent, de opbrengst van het oud papier werd daar verteerd.

Al deze winkeltjes zijn verdwenen. Als we eens in Middelburg zijn loop in graag langs deze plekjes en vertel mijn vrouw elke keer weer deze anekdotes. Ik denk er met veel plezier aan terug !!!

Wim Dalhuisen, Gorssel

De Lange Delft in Middelburg in de jaren vijftig.

Geen reacties

Geef een reactie