Het dijkherstel van Westkapelle vergde veel van de dijkwerkers

door Remco van Schellen

Als Pieter Houmes op de zeedijk in Westkapelle loopt, dan moet -ie best vaak aan zijn vader denken. Vader Houmes was steenzetter en hielp na de oorlog mee met de reparatie van de zeedijk. Het is dit jaar 78 jaar geleden dat de zeedijk door een bombardement werd kapot geschoten, om met het wassende water de Duitse soldaten te kunnen verdrijven.

Pieter is geboren en getogen in Westkapelle en hij woont er nog steeds. ,,Het is een hartstikke leuk dorp, want iedereen staat voor elkaar klaar. Dat kom je in andere plaatsen wel eens minder tegen”, zegt hij.

Zwaar werk

Om de dijk na de oorlog weer te herstellen, werden eerst stenen op de juiste plek gelost. Daarna kwam de bekleding erop, en daar komt Pieters vader in het verhaal. ,,Eerst kwam er een rieten onderlaag te liggen, en daarna moesten de basaltblokken er op. Die werden via het water aangevoerd en op de dijk gestort. Zo’n steen weegt wel vijftig kilo”.

Met grote stalen pennen en hamers werden de zware stenen op de juiste plek gelegd. ,,Het moest precies naast elkaar. Daarna goten ze er asfalt omheen, zodat de stenen op hun plek bleven liggen.”

Het werk van Pieters vader was niet bepaald een ‘negen tot vijf-baan’. ,,O nee, zeker niet. Je was afhankelijk van het getij. Alleen bij laag water konden ze de stenen leggen, en als het water weer opkwam moesten ze stoppen. Daarom werkte mijn vader ook vaak ’s nachts. Het was zwaar werk, maar ja…. hij had geld nodig voor zijn gezin. Ik zie het zo: mijn vader had veel over voor zijn kinderen.”

Tijd volmaken

Pieter herinnert zich ook nog dat de dijkwerkers tijd vol maakten zonder te werken. ,,Soms waren ze bijvoorbeeld om drie uur klaar en moesten ze tot vijf uur blijven. Dan dronken ze een borreltje. Mijn moeder zei wel eens als mijn vader dan thuiskwam: je hebt weer een slokje op.”

Foto: Een foto uit 1970 van dijkwerkers bij het paalhoofd bij Boerenhof (Westkapelle), voor de met basalt versterkte duinen. | foto C.A.L. Kotvis, collectie Beeldbank Stichting Cultuurbehoud Westkapelle, fotonummer 1631

Remco van Schellen van Omroep Zeeland maakte ook een podcast met Pieter Houmes over het herstel van de zeewering.

Geen reacties

Geef een reactie