Het korte leven van Stupefaction

THEMAKRANT MUZIEK (editie 12, APRIL 2022)

 

Lezer Rens Klaasse uit Aardenburg herkende het bandje, waarvan wij op pagina 6 in ons themanummer Muziek een foto afdrukten.

Het gaat om een optreden uit ca 1970 van de beatband Stupefaction in de Soos van Sluis die in de voormalige basisschool Johan Hendrik van Dale aan de Hoogstraat in Sluis zat. Daar is nu het museum Bizarium gevestigd.

Rens nam contact op met de zanger/gitarist van de band Bryan de Bruijne en die schreef het volgende:

De driemansformatie Stupefaction is opgericht in het voorjaar van 1970 en bestond uit Bryan de Bruijne, (solo)gitaar/zang, Paul Verschoore, (bas)gitaar en Werner Marteijn op drums. Werner was een jeugdvriend van mij en hij woonde op St. Anna Ter Muiden. Hij had thuis een oud drumstel staan en daar wilde hij wel iets mee. Ondertussen kreeg ik van mijn vader een tweedehands elektrische gitaar: een Egmont (die heb ik nog steeds).

Paul was mijn buurjongen op de St. Annastraat sinds de jaren 50. In de jaren 60 verhuisde hij naar het centrum. Ik kwam regelmatig bij hem op bezoek en dan hadden we altijd de grootste lol. Op enig moment had hij een rode elektrische gitaar gekocht en daar wilde hij ook wat mee. En toen ontstond het idee van een bandje. Paul speelde zijn baspartijen op de dikke snaren van zijn gitaar. Voor een basgitaar was geen geld.

We speelden aanvankelijk op oude radio’s uit de jaren 50. Later bouwde mijn vader twee boxen voor de bas en kocht hij via via een Vox AC 30. Geweldig ding !

Op de zwarte gitaarhoes van Paul stond met grote witte letters: Stupefaction, dus we hoefden niet lang te zoeken naar een naam. We repeteerden bij mij thuis in de garage aan de St.Annastraat 103 te Sluis.

Het repertoire bestond geheel uit covers uit die tijd, waaronder nummers van CCR, Animals, Equals, Black Sabbath en dergelijke. Ons eerste optreden was dat jaar in de jeugdclub aan de Hoogstraat 35 in Sluis. Ik weet nog precies dat we openden met het nummer House Of The Rising Sun voor een volle zaal. Iedereen was doodstil bij de uitvoering van dat nummer en dat was voor ons een magisch moment. Onvergetelijk.

Het bandje heeft ongeveer 1,5 jaar bestaan, omdat ik werd gevraagd als zanger/gitarist bij een nieuwe band met jongens uit Cadzand, Schoondijke en Retranchement.

Dat was meteen het einde van Stupefaction.

Foto: Oscar de Milliano, ZB Beeldbank Zeeland, recordnr. 85366

Geen reacties

Geef een reactie