Het plaatjesalbum van mijn oom

THEMAKRANT VERZAMELEN (editie 10, september 2021)

 

door Allie Barth

Een oom van moeders kant moest in 1947 de belangen van Nederland verdedigen in ‘Ons Indië’. Ik werd in dat jaar geboren en kreeg zijn naam. De mogelijkheid bestond immers dat hij niet zou terugkomen.

Oom was een enthousiast roker en spaarde de plaatjes die bij de pakjes sigaretten zaten, zoals voetbalplaatjes. Dat soort afbeeldingen van toentertijd bekende voetballers werden al in de jaren twintig uitgegeven door onder meer de Miss Blanche Fabrieken in Rotterdam. Er werd veel reclame gemaakt voor rookartikelen, niet alleen met plaatjes, maar ook met een slogan als ‘Chief Whip op ieders lip’.

In en op het water

De veerpont Walsoorden-Hansweert, een van de afbeeldingen uit het Miss Blanche-album.

In 1933 besloot de sigarettenfabrikant de plaatjes van voetballers uit te breiden met een nieuwe serie afbeeldingen, getiteld: ‘Nederland in en op het water’. Een honderdtal fraai uitgevoerde plaatjes liet een keur aan Nederlandse schepen zien. Passagiersschepen, vrachtboten, oorlogsbodems vanaf het eind van de negentiende eeuw tot 1930 toonden waarin een klein land groot kon zijn. Maar ook haveninstallaties, sluizen en bruggen kregen een plaats in het album.

Doktersadvies

Mijn oom kwam weer terug, maar rookte geen Miss Blanche meer. Hij was overgestapt op North State. Toen ik hem als puber in de jaren zestig nog eens bezocht, gaf hij mij het album ‘In en op het water’ mee en sprak daarbij de woorden: ,,Ik ben nou eenmaal jouw suikeroom.’’ Hij deed er niets meer mee en de dokter had hem ten sterkste aangeraden om te stoppen met roken.

Sindsdien is het album in mijn bezit en zo nu en dan kijk ik er nog eens in. Het wordt duidelijk dat Nederland nog een land was met een vloot die meetelde. In het boekje staan twee afbeeldingen uit Zeeland. De een betreft het sluizencomplex bij Wemeldinge uit de jaren twintig. Het andere geeft een beeld van de veerboot Prins Hendrik die van Wemeldinge naar Walsoorden voer. De sluizen bij Wemeldinge zijn er niet meer en de Prins Hendrik werd in de oorlogsdagen van mei 1940 vernield en nadien gesloopt.

Foto boven: De voorkant van het Miss Blanche-album.

Nog een afbeelding uit het Miss Blanche-album, de sluizen bij Wemeldinge.

Geen reacties

Geef een reactie