Het Zilveren Schor: Proefverblijf

door Ali Pankow

Soms werpt de toekomst een glimp vooruit. Dat besef je natuurlijk pas achteraf.

Hoe had ik als 15-jarige puber in maart 1967 immers kunnen beseffen dat de Provinciale Zeeuwse Courant later zo’n belangrijke plek in mijn leven zou gaan innemen? Ik woonde in Oud-Beijerland (in de Hoekse Waard), leerling derde klas HBS en redactielid van schoolkrant ‘De Knots’.

Dus toen de uitnodiging kwam om in de paasvakantie deel te nemen aan een driedaags landelijk congres voor schoolkrantredacteuren in Het Zilveren Schor in Arnemuiden hapte ik gretig toe. Nou ja, onder voorwaarde dat mijn hartsvriendin Ann ook mee mocht, ook al zat zij niet in de ‘Knots-redactie’. Dat mocht. Dus togen wij op woensdag 29 maart 1967 met gespeeld zelfvertrouwen de wijde wereld in voor een congres in het voor ons verre Arnemuiden.

Na vertraging met bus en trein stonden we een uur na de geplande aankomsttijd daar op het perron met nog vijf andere, te laat aangekomen congresgangers. We meldden ons telefonisch en werden alsnog gastvrij opgehaald om in het jongerenontmoetingscentrum te worden ontvangen. Of we maar wilden beseffen hoe bijzonder deze ontvangst in Het Zilveren Schor wel was: Twee maanden voor de officiële opening door Koningin Juliana en Prins Bernhard mochten wij bij wijze van proef hier vertoeven. Het centrum betrof een geschenk van het Nederlandse volk aan het koninklijk paar ter gelegenheid van hun zilveren bruiloft.

Sinds het bericht eind 2015 over de sloop van het gebouw keerde de herinnering aan dat ‘proefverblijf’ in Het Zilveren Schor levendig terug in mijn hoofd. Wat was het er vochtig en koud, maar wat apart waren die slaapzolders met piramidedaken en die lange glazen gangen.

Hoe zag het programma van het schoolkrantencongres eruit? Mijn dagboek van toen kon me daar vast meer over vertellen. Jawel, dat we een discussie hadden met schrijver Bert Schierbeek én met de hoofdredacteur van de Provinciale Zeeuwse Courant. Mijn dagboek vermeldt zijn naam niet, maar dat moet dus Gommert de Kok zijn geweest. In twee zinnen staat ook dat we iets leerden over het maken van krantenkoppen en dat we een bezoek brachten aan de drukkerij van de PZC in Vlissingen. Ook was er nog een ‘vervelende man’ die over nieuwe spelling kwam praten en twee redacteuren van ‘Hitweek’, die wel leuk waren.  Verder wel een lang verhaal over hoe we ’s nachts met elkaar discussieerden, dansten, flirtten en vrijwel niet sliepen. Ach, ik was 15 en kon niet in de toekomst kijken.

Foto:  De slaapzolder voor de meisjes in Het Zilveren Schor; ik tweede van rechts, daarachter mijn vriendin Ann.

Beluister het gesprek dat Remco van Schellen van Omroep Zeeland met Ali had in ‘Zeeland wordt wakker’:

Geen reacties

Geef een reactie