Ik è hewonn’n!

THEMAKRANT SPELEN (editie 13, JUNI 2022)
door Willem Staat

Wij speelden thuis veel spelletjes. Van Electro tot Domino en van Stratego tot Mens-erger-je-niet. Als we echt onze hersenen wilden kraken gingen we dammen. Nou was dat vooral tegen mijn vader een hopeloze onderneming, want hij had in de hoofdklasse gespeeld.

Eens namen mijn drie broers en ik het samen tegen pa op. Wij met een bord aan tafel en hij in de hoek van de kamer. Blinddammen dus. Dan stelde je een zet voor en dan reageerde hij met: ,,Als je dat doet ben je over twee zetten verloren.’’ Dus deed ik een andere zet, maar ging ik toch de mist in, net als mijn broertjes. Daarom besloot ik al snel het dammen op te geven en zette ik me aan het schaken. Dat ging me redelijk af, maar een kampioen ben ik nooit geworden.

Plaatsnamenspel

Winnen deed ik trouwens zelden met spelletjes. Het enige waarin ik echt goed ben is het plaatsnamenspel. Dan moesten we thuis zoveel mogelijk plaatsnamen uit Nederland en/of de rest van de wereld van een letter noteren in een bepaald aantal minuten.

Voor klasgenoten was het op de lagere school een hel wanneer ze plaatsen op de blinde kaart moesten benoemen, maar voor mij was het een feest. Bovendien vind ik het leuk om bijzonderheden uit dorpen en steden tot mij te nemen.

Kampioen!

En zo komt het dat ik onlangs meedeed aan ‘Check de plek’ dat op werkdagen even na half twaalf is te horen op Omroep Zeeland. Ik kon Elsa van Hermon de naam verstrekken van de gezochte Zeeuwse plaatsnaam van de week. Dus kreeg ik het shirt van Leuntje en Merien toegestuurd met de woorden:  ‘ik è hewonnin’. En laat ik nou bij het koersballen, waar ik dramatisch slecht in ben, een poosje later ook nog spullen voor de afwas winnen!

Eindelijk kampioen!

Foto: Mijn gewonnen t-shirt en de afwasspullen! | foto Willem Staat.

Geen reacties

Geef een reactie