In de gewiekst opgezette val getrapt

door Frans van de Velde

Als jongetje van 9 jaar ben ik eens in een val getrapt. We aten tussen de middag warm. Ik was een kieskeurig mannetje en lustte niet zoveel, maar op deze mooie dag in april zat ik heerlijk te eten. Met de zwarte kater Moppie rondjes draaiend langs de eettafel want die vond het ook lekker ruiken.

Mijn vader vertelde dat Middelburg hoog bezoek zou krijgen. Koningin Juliana en Prins Bernhard waren 25 jaar getrouwd en gingen alle provinciehoofdsteden af. Er was iets leuks bedacht. Op de Markt werd Zeeland als plattegrond uitgezet en 400 scholieren zouden de randen en contouren van de eilanden vormen en al lopend en zingend de ‘Zeeland manifestatie’ uitvoeren. Het koningspaar zou daarna van eiland naar eiland Zeeland door wandelen.

Ik hoorde mijn vader aan, wat een poespas! Mijn zus Marion was echter enthousiast, stelde vragen waar mijn pa en ma enthousiast op in gingen en zo ontstond het beeld van een leuk festijn. ,,Daar zou ik best wel aan mee willen doen’’, zei Marion. Toen mijn moeder me vroeg of ik dat ook leuk zou vinden mompelde ik ‘ja hoor’ waarna mijn pa lachend meldde dat mijn school mij had gevraagd mee te doen. Terugkrabbelen kon niet meer, dus ik lachte als een boertje met kiespijn. Mijn ouders en zus hadden de val heel gewiekst opgezet.

Het werd een paar weken op woensdag repeteren. Het enige leuke eraan was dat Walcheren wit was en ik met trots mijn nieuwe tenniskleren mocht dragen. Dinsdag 8 mei 1962 was de grote dag. We gingen ’s ochtends met de bus naar Middelburg. Eerst de generale repetitie met 440 kinderen, een muziekkorps, kinderkoor en het lied ‘In Zeeland komt een brug’: de Oosterscheldebrug, op de wijs van ‘In Holland staat een huis’. De uitvoering om half elf verliep goed. Ik was wel zenuwachtig, want we moesten tijdens de wandeling meedraaiend naar het zilveren paar kijken. Koningin en prins zouden kinderen vragen stellen: oeioei, als ik dat maar niet ben!

Gelukkig werd op Walcheren een jongetje door prinses Irene uitleg gevraagd over het Grote Wiel van Michiel de Ruyter, maar dat hoorde ik later pas. De PZC van 9 mei 1962 stond vol verhalen over het grote koninklijke bezoek.

Ik moet er nog een herinnering van hebben: op internet vond ik veel foto’s van deze Sphinkx-beker. Er zijn er heel veel en te koop op Marktplaats.

Een deel van pagina 9 PZC van 9 mei 1962:

Geen reacties

Geef een reactie