Ja! We gaan een krantje maken!

door Ali Pankow

In augustus 1977 viel het besluit: We gaan een dorpskrant maken voor Ouwerkerk: een gratis krant die huis aan huis wordt verspreid in het dorp én in het buitengebied en de naam wordt: ‘Aollegaertje’.

 

Het was niet zomaar een besluit. Er was goed over nagedacht, denk ik. We zullen ongetwijfeld een doelstelling hebben gehad, want we waren heel bevlogen, heel actief en we zullen ‘de leefbaarheid’ op het dorp vast heel belangrijk hebben gevonden. Daar wilden we door middel van een dorpskrant graag een bijdrage aan leveren.

Die ‘we’ was een gevarieerd groepje enthousiastelingen: Jo Hage (lid van Muziekvereniging Nieuw Leven en van Sportvereniging SVOWK), Stoffel Hillebrand (gemeenteraadslid), Eugène Totté (voetballer bij SVOWK en deelnemer aan de dorpstoneelgroep), Jan Koppert (creatieve dorpsbewoner die fraai kon tekenen) en Bonne Brouwer (welzijnswerker zonder  wiens deskundigheid het ‘Aollegaertje’ geen kans van slagen had gehad. En zelf deed ik mee, omdat ik toen al drie jaar als verslaggeefster bij de Zierikzeesche Nieuwsbode werkte en dus meende veel te weten over het maken van een krant.

Dat laatste viel tegen. Want bij mij hield het maken van een krant toen zo ongeveer op bij het schrijven van leuke stukjes of af en toe eens een pinnig artikeltje met een prikkelende kop erboven en die stukjes dan een beetje aardig rangschikken, de opmaak dus. Maar daar bleef het dan wel bij. In feite hadden we geen van allen ooit kaas gegeten van het produceren van een krantje. Maar…..we hadden dus Bonne Brouwer en hij wist het wel. Hij gaf ons een behoorlijk strenge leerschool:

-Als je een krantje op A5 formaat wilt maken, moet je eerst een dummy maken – De tekst wordt immers op A4 vellen gestencild – Die worden dan dubbel gevouwen en vervolgens in het midden geniet, zodat er een krantje  ontstaat in de vorm van een dun boekje – Dus moet je een indeling maken met een totaal aantal pagina’s dat door vier deelbaar is, inclusief voor- en achterpagina – Bijvoorbeeld: bij een krantje van 24 pagina’s ligt pagina 1 tegenover pagina 24 en pagina 2 komt tegenover pagina 23 – Snappen jullie het?

Nee, we snapten het niet! Het heeft wel even geduurd voor we het allemaal onder de knie hadden. Maar het is gelukt. Dorpskrant het ‘Aollegaertje’ kwam er: het eerste exemplaar in oktober 1977 met nieuws van alle dorpsverenigingen, van de school, van de kerk, met tekeningen.  En met advertenties om de kosten te dekken. Met een fijne groep vrijwilligers voor het vouwen, nieten én bezorgen. Het technisch proces werd in de loop der jaren langzaamaan een beetje gemoderniseerd. Die eerste redactie van toen is allang afgehaakt, maar het stokje kon worden doorgegeven. En…..dorpskrant het ‘Aollegaertje’ in Ouwerkerk bestaat nog steeds, al ruim 45 jaar!!

Foto’s Ali Pankow

Geen reacties

Geef een reactie