Je kocht drop en petroleum in dezelfde winkel

Ineke Bommelje-de Vroe (bijna 75) uit Koudekerke vertelt hoe ze vroeger boodschappen deed voor haar opoe, tante en buurvrouw.

Ik was zo’n 10 a 11 jaar toen ik boodschappen deed voor mijn opoe, een oude tante en voor een invalide buurvrouw. Dat gebeurde meestal op zaterdag, zo was de dag goed gevuld. Er was in Souburg een winkeltje van de familie De Landmeter (twee zussen Neel en Sien en een broer Jan) in de Kanaalstraat. Zij verkochten levensmiddelen, snoep (zoals salmiak en dropjes voor 5 cent), en petroleum. Dat is nu onvoorstelbaar. Met een blikken bus ging ik dan om petroleum. In de bus kon ongeveer vijf liter. Er ging ook wel eens wat overheen en dan hing er een vies luchtje. Met het boodschappen doen verdiende ik soms een paar dubbeltjes, maar in die tijd kocht je al een ijsje voor 5 cent.

Winkeljuffrouw

Als meisje van 17 jaar ben ik gaan werken in de winkel van juffrouw De Dreu in de lange Delft 125 te Middelburg. Dit was een speciaalzaak in kleinvak artikelen, zoals knopen, elastiek, garen enz. Tevens verkochten we handschoenen. In de winter waren dat lammy’s en gevoerde leren handschoenen. Die moest je eerst wat oprekken met een houten rekker. ‘s Zomers verkochten we stoffen en ongevoerde leren handschoenen. Voor er gepast mocht worden moest je de maat schatten van de klant. Ook verkochten we steunkousen, nylons, sjaals en zakdoekjes. Die zakdoekjes werden vooral gekocht door de toeristen. Ik heb in dat winkeltje heel veel geleerd, want ik moest al die artikelen in het Duits en Engels weten, omdat er in de zomer heel veel Engelse en Duitse toeristen kwamen.

Ineke Bommelje de Vroe, Koudekerke

Foto: De Lange Delft in Middelburg in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Geen reacties

Geef een reactie