Je kreeg dropjes als je de rekening betaalde

door Adri Wirtz

Het tabaks-, sigaren-, sigaretten- en snoepwinkeltje van J. Maranus en echtgenote stond in de Nieuwepoortstraat 4 in Middelburg. Het buurtwinkeltje was gevestigd in een woonhuisje en in 1932 begonnen door J. A. M. Witte en in 1932 overgenomen door Johannes Maranus en zijn vrouw Catharina Laurina Wondergem.

In 1951 kwamen wij in de Eigenhaardstraat wonen en ging je automatisch naar bure Kaatje Maranus, een klein boerenvrouwtje in klederdracht, om shag te kopen voor je vader. Het was voor de kinderen uit de buurt een feest om er te komen. In het voorkamertje was het winkeltje met in het midden een toonbankje, Achter de toonbank stond bure Maranus of haar man. Die was oorspronkelijk schilder en behanger, maar door een ongeval met een paard had hij moeten stoppen met dit werk. Hij is toen in het winkeltje gaan helpen. Ze verkochten ook snoep en ansichtkaarten.

In die tijd ging je éénmaal in de week de rekening betalen voor je vaders shag en vloeitjes. Als je betaald had kreeg je een puntzakje met dropjes cadeau. Voor 1 of 2 cent kon je al wat kopen zoals zoethout om op te kluiven of een toffee. Ik vraag me nog steeds af hoe die mensen ervan konden leven, ze hadden schijnbaar niet veel nodig om rond van te komen en rijk zijn ze er zeker niet van geworden.

Sigarettenmerken als Chief Whip en Capitain Grant hadden mooie reclameplaatjes in de doos. Chief Whip had o.a. honden- en paardenplaatjes en Capitain Grant had schepen die je in albums kon plakken. In de pakjes Rizlavloeitjes zaten vissen-, vogel- en sportplaatjes die je ook in albumpjes kon plakken.

Bij Bazooka-kauwgom zaten beeldplaatjes en kon je voor een voetbal sparen als je voldoende wikkels had. Er was ook kauwgum met een papiertje met aan één kant een liedtekst en aan de andere kant de afbeelding van de zanger of zangeres. Dubbele plaatjes kon je altijd ruilen bij bure Maranus.

De zaak is gestopt per 15 september 1962. Mevrouw Maranus is 7 maart 1967 overleden en de heer Maranus 29 november 1969.

Geen reacties

Geef een reactie