Je wier ‘angeplakt ’an ’t staduus

THEMAKRANT FOTOGRAFIE (editie 15, DECEMBER 2022)

 

Trouwen in Tholen: Namen, geboortedatums en beroep stonden vermeld, iedereen wist meteen alles. Je kon niet meer terug, al had je gewild.

door Jopie Meerman

Privacy? Trouwen was een publiek gebeuren. Het bruidspaar liep naar het stadhuis van Tholen. Soms reden ze met een auto, af en toe met een koetsje.

Jawoord

En er was een fotograaf. Die legde alles vast: vanaf de voordeur tot in de trouwzaal. Na jawoord en handtekening van het stel nog een foto op de trap in het stadhuis. Alles voor later.

Willem Cornelisse | foto familie Dietvorst Cornelisse

De fotograaf die de dag vastlegde was Willem Cornelisse. Geboren in 1904 en in 1997 overleden. Fotograaf en cineast stond op de winkel in de  Kerkstraat in Tholen. Een praatje met dochter Simina Dietvorst – Cornelisse, werd een leuke terugblik.

In de winkel zwaaide mevrouw Cornelisse de scepter, daar werden de rolletjes ingeleverd en opgehaald als ze ontwikkeld en afgedrukt waren.

Trugkieke

Filmen deed Willem Cornelisse behalve als hobby, ook in opdracht. Zoals over de oester- en mosselcultuur op Tholen. En bejaardenreizen. Deze films zijn te zien bij Trugkieke op Omroep Zeeland. Het materiaal werd door de familie beschikbaar gesteld aan het Zeeuws Archief.

Bij de Watersnood in 1953 maakte Cornelisse dia-reportages.  ,,Ik weet nog dat ik als kind erg onder de indruk was van wat mijn vader liet zien, die opgezwollen kadavers, de ellende …’’, zegt dochter Simina.

Bioscoop

De fotograaf huurde speelfilms bij Gofilex en Cefa. Tholen kon daarvan, bij gebrek aan een bioscoop, genieten in zaal Hof van Holland.

Simina: ,,Mijn vader ging films vertonen ergens in Zeeland en mama zag dat de filmspoelen nog thuis stonden. Snel een taxi geregeld en de spullen konden worden nagebracht. Ik hoor haar nog zeggen: Zo daar is niks verdiend vandaag!’’

Een keertje ging het mis bij een trouwreportage. De fotograaf ontdekte na afloop dat er geen rolletje in het toestel zat! Gelukkig kon de volgende dag alles zo realistisch mogelijk worden nagespeeld.

Bij het fotograferen van baby’s, moest mevrouw Cornelisse soms worden ingeschakeld. ,,Wij stonden dan om een hoekje te kijken en moesten lachen hoe mijn moeder haar best deed.”

Erfenis

De erfenis van Cornelisse bestaat uit films en foto’s die ook door het ANP werden gebruikt. Van die foto’s moesten de negatieven worden vernietigd. Het archief van Tholen heeft ook een grote voorraad beschikbaar. In het boek over Tholen, van Kees Slager en Matty Verkamman, zijn veel oude opnames te vinden.

Trouwen in Tholen, daar wilde ik over schrijven. Maar ik kon niet om de maker van die trouwreportages heen.

Zijn  foto staat hier als eerbetoon, en een foto van zijn camera’s,  dat is familie bezit. En natuurlijk een bruidsfoto, Nico en Adry Moeliker – Meerman, ze trouwden bijna 65 jaar geleden.

Een traditionele huwelijksfoto in het Thoolse stadhuis. | Foto: Willem Cornelisse

Geen reacties

Geef een reactie